U trendu

Projekat arhitekte Danila Dangubića na Bijenalu u Seulu

BEOGRAD – Projekat beogradskog arhitekte Danila Dangubića “Samoodrživi grad” izabran je u velikoj konkurenciji da predstavlja Srbiju na Bijenalu arhitekture u Seulu, glavnom gradu Južne Koreje, u septembru ove godine.
Arhitektonski studio “Danilo Dangubić Arćitects”, nastao 2015. godine, izradio je projekat samoodrživog Beograda, a jedna od podtema bila je kako iskoristiti podzemni deo grada.

Rad srpskog arhitekte biće izložen uz još 39 projekata iz celog sveta, odabranih od 1.440 radova sa konkursa.

Bijenale u Seulu jedna je od najznačajnijih manifestacija arhitekture u svetu ove godine, a pored Bijenala arhitekture u Veneciji, Čikagu i Pekingu, spada u red najprestižnijih institucija na kojima se prikazuju dostignuća u toj oblasti.

“Ovo je zaista veliki značaj za naš studio i moje mlade kolege, ali i za Srbiju”, izjavio je Dangubić i istakao svoju temu “Samoodrživi grad” za istoimeni projekat.
“Prestonica je grad koji ima kapacitet da opstane i nastavi da živi uprkos svemu što mu se dešava, i u tome sam apsolutno prepoznao Beograd, koji je rušen i osvajan 44 puta za 1.100 godina, i još je stradao u bombardovanjima”, podseća arhitekta.

Dangubić je sada okupiran obavezama kako bi do septembra njegov studio stigao da obezbedi svu potrebnu dokumentaciju – pre svega izrada video prezentacija, ali i neophodni materijali za knjigu i samu izložbu, koja će u Beogradu biti realizovana u isto vreme kada i u Seulu.

Poznati arhitekta se obrazovao u inostranstvu, u Americi je na Drury Univerzitetu (Springfild, Misuri) završio osnovne studije arhitekture, a u Londonu je diplomirao na najstarijoj nezavisnoj školi arhitekture u Velikoj Britaniji “Arćitectural Ašociation”, najprestižnijoj u svetu, gde je i predavao nakon završenih studija.

Njegov arhitektonski studio u Beogradu zapošljava više od 20 mladih i talentovanih arhitekata, koji pružaju usluge u domenu dizajna, projektovanja, proizvodnje i realizacije projekata različitog obima i složenosti.
Sa mladim kolegama i laboratorijima za digitalnu proizvodnju, vodeći je arhitektonski studio u Srbiji posvećen istraživanju savremene arhitekture.
Dangubić je autor projekata objekata kulture, poslovanja i stanovanja među kojima je i nedavno realizovan i stambeno-poslovni objekat “SK12 Koncept života” u Pančevu.
Tema ovogodišnjeg Bijenala u Seulu, čiji je direktor francuski arhitekta Dominik Pero jeste „Održivi grad“, odnosno kapacitet grada – da se iznese sa svim izazovima i brzim promenama koje se dešavaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.