U trendu

Projekat Mitrovića i Alfirevića za proširenje depoa NBS

BEOGRAD – Izložba idejnih rešenja nastalih na osnovu arhitektonsko-urbanističkog konkursa za proširenje depoa Narodne biblioteke Srbije otvorena je danas u Atrijumu biblioteke, a prvonagrađeno rešenje autorski su potpisali Branislav Mitrović i Đorđe Alfirović.

Narodna Biblioteka Srbije, u saradnji sa Društvom arhitekata Beograda, raspisala je u decembru prošle godine arhitektonski konkurs za idejno rešenje proširenja postojećeg depoa biblioteke, a povod je bio nedostatak prostora za smeštaj bibliotečke građe.

Kako je nedostatak prostora za navedene potrebe NBS prepoznat pre više decenija, planski osnov za predmetnu izgradnju sadržan je u Planu detaljne regulacije dela Vračarskog platoa.

Prvu nagradu na konkursu osvojili su autori profesor Branislav Mitrović i dr Đorđe Alfirević i projektanti Dušan Međedović, Uroš Majstorović, Stefan Lakić, Dušan Grujović.

Druga nagrada pripala je autorima pod oznakom „AKVS arhitektura“ dok je treća nagrada otišla u ruke Zoranu Radojičiću i Dejanu Miljkoviću.

Konkursno rešenje je rađeno u okviru arhitektonskog studija MITarh iz Beograda.

Kako je navedeno u obrazloženju , koncept proširenja postojećeg depoa zgrade Narodne biblioteke je zasnovan na mimikričnom stavu i poštovanju arhitekture zaštićenog objekta.

Novi objekat je gotovo u potpunosti ukopan i usklađen sa topografijom i nivelacijama okolnog partera.

Arhitekturu objekta čini forma zatravljenog postamenta, čija gornja regulacija proističe iz nivelete partera biblioteke, dok je prema Nebojšinoj ulici formirana vitoperna škarpa koja prati njen nagib.

Proširenje deopai multifunkcionalnog galerijskog prostora obuhvatiće oko 12 hiljada kvadrata.

Jedan od osnovnih uslova konkursa bio je da novi deo Narodne biblioteke Srbije u Skerlićevoj ulici ne narušava izgled postojeće zgrade.

Veći deo prostora zauzimaće deo za bibliotečku građu, koji će biti smešten pod zemljom , dok će manji deo prostora biti namenjen za održavanje kulturnih događaja za najširu publiku.

Izložba u NBS predstavlja sva idejna rešenja pristigla na konkurs, njih ukupno 26, u okviru kojih su tri nagrađena.

Na svečanosti u Narodnoj biblioteci Srbije profesor Branislav Mitrović kazao je da je bila privilegija autorski se nastaviti na kultni objekat izuzetnog arhitekte Iva Kurtovića.

„Ideja mog tima da mimikrijom i neeskponiranjem napravim funkcionalni sklop i sve zahtevane sadržaje koji bi mogli da imaju svoj živozt unutar NBS“ kazao je Mitrović i dodao da mu je posebna čast što je žiri izabrao rad njegovog tima među odličnim i inspirativnim radovima prijavljenim na konkurs NBS.

V.D. upravnika Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo naglasio je da je izgradnja novog depoa priča o budućnosti NBS.

„Proširenje depoa za nas znači opstanak institucije. Mogli smo da radimo na ovaj način od 3 do 5 godina i tada bi morali da stavimo ključ u bravu. Na sreću, Ministarstvo kulture i informisanja omogućilo je realizaciju važnog projekta kakav je proširenje depoa“ kazao je Pištalo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.