U trendu

Promocija magazina „Hello!Travel: Kulturna baština Srbije“

BEOGRAD, 8. oktobra (Tasnjug) – Svečana promocija i koktel prijem povodom izlaska luksuznog dvojezičnog izdanja magazina „Hello!Travel: Kulturna baština Srbije“ održana je u zdanju Konaka kneginje Ljubice.

Kompanija „Color Media Communications“ u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije predstavila je u četvrtak ovo specijalno izdanje magazina „Hello!“.

Na 204 strane časopisa čitaoci će biti u prilici da se upoznaju sa raskošnim kulturnim blagom i znamenitostima Centralne Srbije, Vojvodine, Kosova i Metohije.

Crkve, manastiri, džamije, sinagoge, dvorci, palate, tvrđave, gradovi, sela i bogata tradicija nalaze se na stranicama najnovije publikacije.

Domaćin promocije direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković je istakla da je za muzej veoma važno da se na svaki način poveže i spoji nasleđe i turizam.

“Najbolja vidljivost naših napora i onoga što mi imamo u Srbiji na ovaj način će doći do naše buduće publike i do svih onih koji treba da se upoznaju sa identitetom našeg naroda. Dodatna vrednost svakog turističkog aranžmana je autentičan prostor i nešto iz naše baštine i kulture”, istakla je Medaković.

Robert Čoban, predsednik „Color Preš Group“ i izdavač magazina na srpskom jeziku, na otvaranju događaja je izjavio da je predstavljanje časopisa na neki način ponovni znak oživljavanja turističke privrede.

„Ovo je tema kojom se mnogo bavimo kao kompanija, ali i ja lično, kroz različite kampanje i projekte. Mislimo da je jako važno da pokažemo da je turistička privreda vitalna i koliko je uspela da preživi ovaj udar pandemije, najveći od ratova devedesetih godina. Ovim izdanjem želimo da pokažemo da turizam nastavlja da živi i da pozovemo sve da posete destinacije o kojima smo pisali u novom izdanju „Hello Travel-a”, zaključio je Čoban.

Žikica Milošević, glavni i odgovorni urednik magazina naveo je da kulturni turizam čini 40% procenata turističke industrije u svetu što znači da 40% procenata ljudi širom sveta obilazi kulturne znamenitosti.

Direktorka Turističke organizacije Srbije, Marija Labović naglasila je da su kultura i turizam jedino zajedno uspešni i ne mogu jedno bez drugog.

“Verujemo da ćemo kroz ovo izdanje uspeti da skrenemo pažnju našim građanima da u okviru svojih putovanja posete znamenitosti koje su deo našeg kulturnog i istorijskog nasleđa. Ovaj magazin može da posluži i kao svojevrsni vodič kroz Srbiju”, podsetila je Labović.

Svi prisutni su imali priliku da učestvuju u kvizu “Koliko poznajete kulturnu baštinu Srbije?”, a učesnici kviza koji su tačno odgovorili na svih pet pitanja, dobili su nagradno putovanje za dve osobe: „Vinski vikend u Vršcu“.

Na samom kraju događaja viša kustoskinja Muzeja i istoričarka umetnosti Nataša Popovska izvela je monodramu o kneginji Ljubici Obrenović.

Nakon predstave, gosti su posetili stalnu muzejsku postavku „Enterijer beogradskih kuća 19. veka“, kojom je predstavljen način života i stanovanja u Beogradu tog vremena.

Konak kneginje Ljubice, gde je održana svečana promocija, jedan je od najznačajnijih spomeničkih objekata u Beogradu.

Građen je od 1829. do 1831. godine, i danas je jedan od rekih sačuvanih memorijala srpske vladajuće dinastije Obrenović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.