U trendu

Promocija: Stare rukopisne i štampane crkvene knjige

JAGODINA – Na Fakultetu pedagoškh nauka u Jagodini, večeras je promovisana knjiga „Stare rukopisne i štampane crkvene knjige na teritoriji Arhijerejskog namesništva belickog“, zajednički projekt Narodne biblioteke „Radislav Nikčević“ u Jagodini i pravoslavnog Arhijerejskog namesništva beličkog Manastira Jošanica.

Knjiga je posvećena obeležavanju 800 godišnjice autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Autori su protonamesnik Milomir Todorović i viši bibliotekar na Zavičajnom odelenju, sa fondom stare i retke knjige jagodinske biblioteke Nada Dimitrijević.

Promociji knjige su prisustovali episkop šumadijski Jovan, posebna savetnica ministra za kulturu i informisanje Gordana Gavrić, dekan Bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu đakon dr Zoran Ranković, načelnik Odelenja za bibliografiju u Narodnoj biblioteci Srbij dr Žarko Vojnović i veliki broj građana i sveštenih lica.

U okviru promocije upriličena je i izložba starih rukopisnih i štampanih knjiga beličkog namesništva i publikacija povodom jubileja osam vekova autokefalnosti SPC.

Dekan Ranković, je ocenio da knjiga „predstavlja rezultat pozitivnog odnosa prema lokalnom kulturnom nasleđu i daje značajan doprinos proučavanju stare srpske rukopisne i štampane knjige uopšte“. „Ona je, zapravo katalog starih rukopisnih i štampanih bogoslužbenih i crkvenih knjiga koje se nalaze u manastirima, crkvama, ustanovama i privatnim bibliotekama te teritorije“.

Za dr Vojnovića prestavlja „apsolutni nacionalni interes: popis i prestavljanje rukopisnog i štampanog blaga na području Srbije, kao i svh tradicionalnih srpskih krajeva“.

„Ova knjiga svedoči o odgovornosti onih vrednih i savesnih radnika koji ne samo da čuvaju nasleđe prošlosti, nego ga čine živim i delotvornim za buduće“, ocenio je Vojnović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.