U trendu

Protokol o saradnji NP u Beogradu i NP Republike Srpske

BANJA LUKA – Narodno pozorište u Beogradu i Narodno pozorište Republike Srpske potpisali su danas Protokol o saradnji u prostorijama ove institucije u Banja Luci, saopštili su iz Narodnog pozorišta u Beogradu.

Potpisani Protokol tiče se unapređivanja saradnje radi razvoja profesionalnih i umetničkih delatnosti obe institucije, što između ostalog podrazumeva razmenu predstava sa postojećih repertoara, zajedničku produkciju pozorišnih komada, zajedničke nastupe na festivalima, razmenu teatrološke građe, kao i drugih vidova saradnje.

Aleksandar Stojković v.d. umetničkog direktora teatra Republike Srpske naveo je da je Narodno pozorište u Beogradu i u bivšoj Republici Jugoslaviji bilo jedna od najznačajnijih i najvećih pozorišnih kuća.

„Kada je srpska pozorišna kultura u pitanju, to je najveća pozorišna ustanova i možemo se pohvaliti da smo, otkako Narodno pozorište Republike Srpske postoji pod ovim nazivom, a i ranije, bili jako blagonakloni“, ističe Stojković.

On dodaje i da su ove dve institucije „imale odličnu saradnju i to se nastavilo u proteklih godinu dana dolaskom novog v.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Svetislava Goncića.“

Goncić je rekao da je već nastupao u ovom banjalučkom teatru, kao i da dobro poznaje njegov ansambl i prati njegov rad.

„Ovo pozorište ima veoma dobru strukturu ansambla i zato mislim da će naša saradnja ove godine biti još kvalitetnija i nadam se da ćemo tu saradnju produbiti i kroz zajedničke aktivnosti koje podrazumevaju rad na nekom zajedničkom projektu“, kaže Goncić.

Po njegovim rečima, „upućeni smo na naše pisce koji ne moraju biti nužno iz dramske literature, nego i pisce koje, uz saradnju sa dramaturzima, možemo predstaviti u dramskom obliku.“

„Nadam se da ćemo i tu imati ideja za saradnju, koja podrazumeva i razmenu iskustava i na teorijskom planu i po drugim osnovama… Mislim da je ovo zajednički značajan trenutak da te veze produbimo i učvrstimo“, smatra Goncić.

Dijana Grbić v.d. upravnika Narodnog pozorišta Republike Srpske istakla je da saradnja između ove dve institucije postoji već dugo, a da ju je ovaj Protokol samo precizirao i ozvaničio.

„Osim razmene programa, glumaca i rada na koprodukcijama u narednom periodu, značajna nam je i razmena iskustava ljudi koji rade u tehničkom delu koji mi vrlo često zaboravljamo, a koji takođe čini tkivo pozorišta… Pronašli smo mnogo dodirnih tačaka i u razgovorima i nadam se da će se to zaista i ostvariti, budući da već u februaru realizujemo prvi korak“, rekla je Grbić.

Direktorka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Molina Udovički Fotez naglasila je da veruje da će publika Narodnog pozorišta Republike Srpske uživati u predstavi „Sumnjivo lice“, koja je zakazana za večeras.

„Mi dolazimo sa ansamblom vrlo poznatih glumaca koji su napravili fantastične uloge u ovoj predstavi sa uvek voljenim Nušićem… Volela bih da neka vaša predstava bude uskoro na sceni našeg pozorišta jer mislim da je ta razmena putem umetnosti ono što nas najviše povezuje“, kaže Udovički Fotez.

U postavi večerašnje predstave nalaze se Nela Mihailović, Nebojša Dugalić, Radmila Živković, Saša Torlaković, Dušan Matejić, Aleksandar Srećković Kubura, Danica Maksimović i Vanja Ejdus.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.