U trendu

Prva proba za predstavu “Čardak ni na nebu ni na zemlji”

BEOGRAD – Prva proba za predstavu “Čardak ni na nebu ni na zemlji” prema narodnoj bajci, u dramatizaciji Ane Đorđević i režiji Jane Maričić, danas je održana u dečijem pozorištu “Boško Buha”, na sceni Ustanove kulture “Vuk Karadžić” u Beogradu.

“Evo nas ponovo na lepom novom početku. Ekipa mala, ali odabrana”, objavili su iz “Boška Buhe” sa slikom prve probe, na zvaničnoj Fejsbuk stranici ovog teatra za decu.

Čuvena narodna bajka o požrtvovanju, pravdi, naivnosti i izdaji, uveliko se nalazi u lektiri osnovne škole, a predstavlja deo zbirke “Srpske narodne pripovetke”, koje je zapisao i objavio Vuk Stefanović Karadžić 1853. godine u Beču.

Likovi pripovetke-bajke su tri careva sina koji su krenuli u potragu za sestrom nakon što ju je kidnapovao strašni zmaj.

Kada stignu do čardaka gde se nalazi njihova sestra svi moraju da žrtvuju nešto kako bi nastavili put i spasili sestru.

Glumački ansambl je sledeći – Marko Pavlović (Carević Nenad), Teodora Ristovski (Aždaja), Milica Sužnjević (Princeza Zvezdana), Miljan Prljeta (otac), Stefan Jevtović (Carević Predrag), Luka Sević (Carević Gvozden).

Autorsku ekipu čine i kostimograf Maria Marković Milojev, kompozitor Božidar Obradinović, dok rediteljka Jana Maričić potpisuje i scenografiju buduće predstave.

Autorka Maričić je diplomirala pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora – reditelja Slavenka Saletovića i Ive Milošević.

Režirala je u značajnim teatarskim scenama Srbije: Jugoslovensko dramsko pozorište (“Sudnji dan” 2017), Bitef teatar (“Bajka o mrtvoj carevoj kćeri” 2014, “Severoistok” 2018), UK Probrod (“Kadinjača” 2016), Teatar na brdu (“Pazi šta želiš” 2016), Narodno pozorište Sombor (“Kurve” 2014, “Predsednice” 2020), UK „Vuk Stefanović Karadžić“ (“Pećina” 2019), Narodno pozorište Kikinda (“Izbiračica” 2018).

Takođe, za kratko vreme je režirala, malo pre i tokom pandemije, dve predstave u Knjaževsko-srpskom teatru iz Kragujevca (“Ženidba i udadba” 2019, “Revizor” 2021), a u “Bošku Buhi” je realizovala predstavu “Pitam se, pitam, koliko sam bitan” koja se igra od 2018. godine.

Autorka dramatizacije bajke Ana Đorđević je po vokaciji rediteljka, sa zapaženim predstavama širom Beograda (“Švabica” – JDP, “Na dnu” – NP, “Moje dete” – BDP) i cele Srbije (“Anikina vremena” – SNP, Novi Sad, “Mrtve duše” – NP Niš, i mnogi drugi).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.