U trendu

Prvi čovek “Nišvilla” Ivan Blagojević nagrađen u Tirani

TIRANA – Direktor Nišville festivala Ivan Blagojević primio je juče nagradu grada Tirane i organizacije “Syri Blu” za podršku džez muzici i kulturnom dijalogu među mladim umetnicima, saopštio je poznati džez festival u Nišu.

Blagojeviću je nagrada uručena u okviru programa festivala “Jaž in Albania” koji je počeo juče u Tirani, za vreme uvodne festivalske večeri gde su nastupili učesnici projekta JAIN (Jaž i interkulturalizam).

Taj projekat podržava program “Kreativna Evropa” i okuplja mlade muzičare iz Albanije, Italije i Srbije.

Ovaj nastup bio je ujedno i završni koncert u sklopu dvogodišnjeg projekta koji je okupio 60 mladih muzičara, a iste festivalske večeri nastupio je i niši jaž trio Moba.

Prvi čovek festivala Nišville zahvalio je na nagradi i podsetio da saradnja sa organizacijom “Syri blu” iz Tirane, organizatorom “Jaž in Albania”, traje već godinama kroz uzajamno predstavljanje profesionalnih sastava iz Srbije i Albanije na ova dva festivala, i kroz zajedničke projekte namenjene mladim muzičarima.

Među tim poduhvatima je i koprodukcija “SaNiTi” (Sarajevo, Niš, Tirana) upravo kao projekat za mlade džez muzičare, i naglasio je da se ta saradnja mora nastaviti, jer je to pre svega želja samih umetnika.

Blagojević je i pre dve godine dobio veliko priznanje “Zlatni vek” – najveću nagradu koju Ministarstvo kulture Bugarske dodeljuje stranim državljanima za promociju kulture i do sada je jedini iz Srbije koji je dobio ovo odličje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.