U trendu

Prvi interaktivni pozorišni komad

Naslov ovog članka mogao bi da navede na pomisao da je reč o pozorišnoj predstavi, u kojoj glumci uspostavljaju specifičan odnos sa publikom, „uvlačeći“ je u dešavanja na sceni i narušavajući njihov položaj pasivnih posmatrača. Ipak, reč „prvi“ upućuje na nešto zaista novo, dosad neviđeno – u pitanju je prva drama koja je napisana u Internet okruženju, i gde su, uz saradnju dramaturga londonskog pozorišta „Soho“ (na slici), posetioci sajta Whatsonstage.com oblikovali priču, dopisivali je, tražili najpogodniji naslov, uvodili nove likove…

Projekat ovakvog pisanja jednočinke započeo je krajem avgusta, kada su surferima ponuđena tri sižea. Upravo su sami posetioci odabrali onaj koji je njima bio najzanimljiviji, i počeli da razrađuju priču. Na ovaj način je nastao komad koji će biti premijerno izveden 12. novembra, na sceni pozorišta „Soho“. Pomenuti dramaturzi su u nastanku učestvovali ne mešajući se previše, odnosno samo dajući potrebne i neophodne smernice. Posetioci su bili autori priče, a pozorišni profesionalci autori dijaloga.

Ovako nastao komad biće objavljen na sajtu 6. novembra. U samoj završnici, dan pred Internet premijeru, ostalo je još dosta posla: u igri je bilo šest mogućih završetaka priče, a trebalo je smisliti i naslov. Naravno, kako će se komad završiti, i pod kojim imenom će biti izveden, zavisi od glasova i predloga posetilaca sajta. I svi oni biće potpisani kao autori, pa će to najverovatnije biti i komad sa rekordnim brojem pisaca.

Korisni linkovi:

  • Whatsonstage.com – The Home of British Theatre
  • Whatsonstage.com – The Interactive Play
  • Soho Theatre

    Srodne teme:

  • Virtuelna opera

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.