U trendu

Pučinijeva opera „Madam baterflaj“ za sto godina Opere NP

BEOGRAD – Povodom sto godina od početka rada Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, 11. februara na Velikoj sceni, pod dirgentskom upravom gosta iz Italije Fabricija Ruđera, biće izvedena Pučinijeva „Madam Baterflaj“.

Naslovnu rolu pevaće gošća iz Japana Kikuko Tešima, u ulozi služavke Suzuki nastupiće mecosopran Željka Zđelar, poručnika u američkoj mornarici Pinkertona tumačiće tenor Dejan Maksimović, američkog konzula Šarplesa bariton Miodrag D. Jovanović, a ujaka Bonza bas-bariton Aleksandar Stamatović.

U ansamblu su i Svetlana Lovčević, Darko Đorđević, Mihailo Šljivić i Pavle Žarkov .

U predstavi učestvuju Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Pučinijeva opera o tragičnoj sudbini jedne japanske gejše, njenoj iskrenoj i čistoj ljubavi punoj čežnje, razočaranja i stradanja, premijerno je izvedena 15. decembra 1984. godine u režiji Dejana Miladinovića

Scenografiju je kreirao Mileta Leskovac, a kostime Svetlana Čkonjević.

Libreto prema istoimenoj drami Džona Longa i Davida Belaskoa napisali su Luiđi Ilika i Đuzepe Đakoza.

Premijera „Madam Baterflaj“, koja je 11. februara 1920. godine, pod dirgentskom upravom Stanislava Biničkog, održana u sali nekadašnjeg Manježa i imala je lep uspeh.

Naslovnu ulogu pevala je Jelena Lovšinska, Suzuki je bila Teodora Arsenović, a Pinkertona je dočarao popularni Vojislav Turinski, koji je predstavu i režirao.

Zanimljivo je napomenuti da je scenografsko rešenje ove predstave uradio naš poznati slikar Jovan Bijelić.

Kritika je istakla znatne vokalne mogućnosti Jelene Lovšinske, ali i glumačke sposobnosti ostalih protagonista, koji su korektno pevali svoje partije: Teodore Arsenović i, naročito, dikcijski izvrsnog Vojislava Turinskog.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.