U trendu

Putopis na proslavu 500. godiĆĄnjice Vidovdana

BEOGRAD – Srbi i Srbija će sutra obeleĆŸiti 630 godina od Kosovskog boja, a tim povodom izdavačka kuća „Agora“ iz Vojvodine objavila je fototipsko izdanje „Male spomenice sa petstogodiĆĄnje slave Vidovdanske u KruĆĄevcu i miropomazanje kralja Aleksandra u Ćœiči“ Arse Pajevića, ĆĄtampane 1889.

Izdavač Nenad Ơaponja obezbedio je deo sredstava za objavljivanje ovog Pajevićevog putopisa od grada Kruơevca, prestonice kneza Lazara Hrebeljanovića, koji je poginuo u Kosovskoj bitki na Vidovdan, 28. juna 1389 (po novom kalendaru).

Autor knjige Arsa Pajević bio je i ĆĄtampar koji je imao ĆĄtampariju u Novom Sadu i koji je na koricama najavio da će „ceo čist prihod od ove knjige biti uplaćen u Fond dr Đorđa NatoĆĄevića za udove i siročad učitelja.

Pajević je u izvornom izdanju napisao predgovor u kome je „objasdnio da je ovom knjigom ĆŸeleo da obeleĆŸi slavu VIdovdansku i svecano miropomazanje mladoga kraljevića Aleksandra“.

Kjigu je priredio Branislav Čurčov, koji je ostavio nepromenjen tekst Pajevića, koji je u predgovoru napisao da je ovim putopisom ĆŸeleo da se oduĆŸi „svom srpsko-pravoslavnom osećanju i da posluĆŸi time onoj drugoj braći i milim sestrama koji ne mogoĆĄe dopreti do KruĆĄevca“.

„Sa mirnom saveơću i radosnim srcem mogu svagda pogledati na ovu knjiĆŸevnu malenkost koja je za tako kratko vreme u meni bujno ponikla da sam je za nekoliko dana poĆŸnjeti mogao“, zabeleĆŸio je Pajević u predgovoru

„A da celu stvar joĆĄ bolje rasvetlim, ove opise svoje ukrasio sam joĆĄ i prikladim slikama kako bih ceo oblik ceo oblik svetkovine ĆĄto potpuniji bio“, zaključio je autor i ĆĄtampar ovog prigodnog putopisa.

Kako je konstatovao Ć aponja, ovaj Pajevićev putopis i opis svečanosti u KruĆĄevcu i stilski i sadrĆŸajno nadmaĆĄuje izveĆĄtaje njegovih savremenika jer on je s punom sveơću znao istorijski značcaj te proslave u KruĆĄevcu.

„Njegova namera je bila da ostavi budućim pokolenjima svedočanstvo svedoka koji je bio prisutan kada su Srbi na toj vidovdanskoj proslavi bili puni optimizma da dolaze bolja vremena, pruĆŸajući savremenim čitaocima dragocenu sliku o stanju srpskog druĆĄtva, drĆŸave, kulture pre 130 godina“, rekao je Ć aponja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.