U trendu

Rade Šerbedžija: „Značajni i veliki projekti u BDP“

BEOGRAD – Glumac Rade Šerbedžija danas je na svečanom susretu sa medijima u Beogradskom dramskom pozorištu nadahnutim govorom pohvalio ovaj teatar i posebno upravnika Juga Radivojevića, koji je, prema njegovim rečima, “jedini okupirao pozorište” u ovako teškim vremenima pandemije.

Na promociji novih 10 premijera BDP-a za 2022. godinu, poslednji je govorio mladi stipendista ovog pozorišta Luka Grbić, a onda je neplanirano istupio na scenu Rade Šerbedžija uz komentar: “Nakon najmlađeg glumca, red je da se obratim i ja kao najstariji ovde”, uz odobravanje svih kolega.

“Zaista je impresivno u ovom pozorištu prisustvovati tako velikim i značajnim projektima koji će se realizovati, a to nije samo ove godine, već uveliko traje, svake godine. Čestitam Jugu Radivojeviću na svim tim predstavama”, rekao je Šerbedžija.

Proslavljeni glumac će večeras, sutra i u sredu igrati predstavu “Ko se boji Virdžinije Vulf” prema drami Edvarda Olbija, u režiji Lenke Udovički, kao koproducentski projekat BDP-a i njihovog Kazališta “Ulyšes” iz Zagreba i Malih Briona.

Ovaj teatar u Hrvatskoj će takođe biti koproducent uz BDP i predstave “Prafaust” Johana Volfganga Getea koja će imati premijeru 26. avgusta 2022. na Malim Brionima, u režiji Borisa Liješevića, sa Svetozarom Cvetkovićem u glavnoj ulozi.

“Fantastično je gledati koliko se klasičnih velikih komada i savremenih drama ovde postavlja. Divno je što se sve to dešava u ovom času veoma teških vremena, gde jedno pozorište govori svojim jezikom, radi na svoj poseban način”, dodao je Šerbedžija.

On je analizirao pozorišnu situaciju danas, navodeći da teatri imaju poseban odnos prema svojim mecenama.

“Samo onaj ko radikalno shvati i prihvati tu ulogu može istinski pomoći piscu, odnosno umetniku. Razmišljam šta je to u ovim vremenima, da pozorište cveta, a život se gasi”, istakao je glumac.

“I to je taj božanstveni apsurd i osećaj koji mene čini srećnim i tera me da ne odustajem od svih tih stvari u umetnosti. Jug Radivojević je jedini u potpunosti okupirao pozorište, odnosno glumce. Čestitam mojim prijateljima, jer još od vremena KPGT-a nisam video tako divnu energiju i tako sjajan glumački ansambl”, zaključio je Šerbedžija, koji je tri večeri gost Beograda zbog igranja navedene predstave “Ko se boji Virdžinije Vulf” na velikoj sceni “Olivera i Rade Marković” u BDP-u.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)