U trendu

Radoslav Zelenović primio nagradu “Nebojša Popović” za 2022. godinu

BEOGRAD, 12. januara (Tanjjug) – Svečana dodela nagrade „Nebojša Popović” za 2022. godinu dobitniku Radoslavu Zelenoviću održana je u Dvorani Kulturnog centra Beograda (DKCB).

Događaj je realizovan u okviru filmskog maratona prema konceptu i izboru Pavla Levija, dobitnika te nagrade za 2021. godinu, koji je bio sinoć prisutan na svečanoj dodeli.

Zelenović je poznat od ranije kao dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke, filmski istoričar i teoretičar, direktor Festivala evropskog filma Palić, a nagrada mu se dodeljuje za celokupan višedecenijski rad u srpskom filmu i kinematografiji, kako je naveo Ivan Aranđelović, urednik filmskog programa DKCB.

„Dragi svi prisutni večeras ovde, dragi poštovani ljubitelji filma, prijatelji, sa i više nego pomešanim osećanjima sam primio vest o dodeli ove nagrade „Nebojša Popović“. To je razumljivo, jer smo Nebojša i ja zaista puno radili zajedno“, sa dosta emocija je govorio Zelenović i podsetio da su Popović i on počinjali davno na sadašnjoj Radio televiziji Srbije – RTS, tada Televiziji Beograd.

Bio je urednik Hronika FEST-a, kao i urednik filmskog programa na televiziji, prisetio se Zelenović.

„Osim posla, tokom godina među nama se razvilo veliko prijateljstvo. Nebojša je voleo da mi govori – „Ti si moj stariji i pametniji brat“. Ipak, ne smatram da je to bilo baš tako. Sve što je radio, bilo je za film ili o filmu“, istakao je laureat Zelenović.

Nagradu „Nebojša Popović“ čine novčani iznos i umetnički predmet/plaketa prema autorskom konceptu Ajle Selenić, koje obezbeđuje Filmski centar Srbije, kao i pravo i privilegija dobitnika nagrade na selekciju filmskog programa prilikom dodele nagrade za narednu godinu 11. januara.

Žiri za dodelu nagrade radio je u sastavu: filmski producent, urednik filmskog programa DKCB Ivan Aranđelović – predsednik, rediteljka Svetlana Popović, prva dobitnica ove nagrade, i teoretičar filma, filmski kritičar i urednik „Filmoskopije” Nikola Radić.

Odluku o dodeli nagrade žiri je doneo jednoglasno, uz obrazloženje da se dodeljuje Zelenoviću za sve višegodišnje značajne rezultate u oblastima delovanja, koji su vrlo vidljivi.

Ti rezultati se ogledaju u zalaganju i trudu u promociji filma i kinematografije, u širenju filmske kritike i teorije, obrazovanju mladih kadrova na početku svog profesionalnog rada u sedmoj umetnosti.

Takođe, ti uspesi laureata za 2022. godinu ilustruju se kroz stvaranje uslova za što bolje funkcionisanje i dalji razvoj filmskog promišljanja, kulture gledanja filma i dijaloga o filmu kao i što boljeg delovanja kinematografije.

Dosadašnji dobitnici nagrade „Nebojša Popović” bili su Svetlana i Zoran Popović (2016), profesor Vladimir Vlada Petrić (2017), Milan Vlajčić (2018), Miroljub Stojanović (2019), Srđan Vučinić (2020) i Pavle Levi (2021).

Članovi porodice Nebojše Popovića, u želji da sačuvaju uspomenu na izuzetnog profesionalca i čoveka, kao i nasleđe koje je ostavio, osnovali su godišnju Nagradu koja nosi njegovo ime, za doprinos promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture.

U osnivanju nagrade, osim porodice preminulog filmskog teoretičara, učestvovali su: Kulturni centar Beograd, Filmski centar Srbije, Radio-televizija Srbije, Jugoslovenska kinoteka, Otvoreni univerzitet Subotica / Festival evropskog filma Palić, Udruženje građana „Pogled u svet” / Festival autorskog filma, Fond B92 / Festival „Slobodna zona”, Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldoks”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.