U trendu

Repriza predstave „Blue Guest“

Predstava „Blue Guest – Plavi gost“ nastala je iz potrebe da se procesi nastajanja predstave otvore kroz vreme, različite postupke, prilaze i istraživanja, i to u formi predstave koja se odvija pred publikom.

Predstava istražuje pojam ljudske nesvesnosti kroz elemente intime, urbanog haosa i rituala. Blue Guest je prva od četiri faze predstave koja se razvija u periodu od godinu dana.

Istraživanje i prvi materijali nastali su u aprilu 2002. godine i prikazani su na večeri koreografa u Narodnom pozorištu u Beogradu pod nazivom „T in Blue“. Ovaj materijal uobličen je u predstavu „Blue Guest – Plavi gost“, da bi u saradnji sa gostujućim koreografima doživeo svoje transformacije i završnu premijeru krajem sezone, kada konačna verzija predstave kreće na turneju.

  • Ideja, koreografija, kostimi: Boris Čakširan
  • Muzika/kolaž: STROJ, Bowie, Crawford, Simone, Wolfson/Saunders
  • Scenografija i svetlosni efekti: Ana Petković
  • Igraju: Aleksandra Bjelajac, Dragana Bulut, Marija Jelić, Neda Kostandinović, Marina Dončević, Nenad Milošević i Saša Budimlija
  • Plesni pedagog, gost I: Iva Bojović
  • Gost II: Bojana Mišić
  • Korišćen tekst: „Moving Forward, Keeping Still“, John Kane
  • Menadžment i organizacija: Jelena Stojanović
  • Gosti na projektu: koreografi Katsura Kan, Japan, i Emily Bunning, SAD, kao i grupa STROJ

Emily Bunning, koreograf i igrač, diplomirala je na Stephens College 1995. godine i poreklom je iz SAD, država Wyoming.

Gospođica Bunning je osnivač plesne grupe „The Treehouse Shakers: A dance and theatre collective“, gde je u poslednjih pet godina bila autor i izvođač originalnih koreografija za odrasle, ali i za decu. Njene veoma popularne plesne predstave za decu bile su izvođene u New York City Park’s i Recreation Easter Eggstavaganza, Brooklyn Art Exchange Groundhog Series, Rye Arts Center, Fox–5’s Good Day New York i the L.I.F.E. Homeless Shelter, dok su njene koreografije za odrasle predstavljene na Movement Research Open Performance Series i u Dixon Place Under Exposed Series.

Kao koreograf, Emili je bila predstavljena u Fielday, na Broome Corner Studio Showing, the Ensemble Studio Theater, Theater 3, NYU i UNLV. Sa svojom saradnicom Mara McEwin, Emily Bunning trenutno radi na novoj plesnoj predstavi „Wild“, koja govori o odrastanju, u državi Wyoming. Kao igrač, gospođica Bunning nastupala je sa Dura Mater i Gotham Group Dance, kao i sa Aviva Geismar/Drastic Action i Valerie Green/Dance Entropy, sa kojima je gostovala i van SAD.

U oktobru 2001. godine, Emili je osvojila nagradnu stipendiju za usavršavanje u okviru čuvene Trisha Brown Repertory workshop. Kao pedagog, gospođica Bunning predaje savremene plesne tehnike na Euphrasian Residence, uglavnom Release tehniku.

U Beogradu je Emili gostovala u saradnji sa ERGstatus plesnim teatrom u junu i julu 2001. godine i održala otvoreni master klas u galeriji ArtGet u KCB-u.

Kao saradnik i koreograf, Emili je pozvana na ponovnu saradnju na njenu želju, kao i na inicijativu igrača ERGstatus-a.

U Beogradu, početkom februara 2003, u okviru programa ERGstatus Seminari, Emily Bunning će održati i desetodnevni seminar – radionicu, baveći se pre svega Releasing tehnikom.

Prva repriza: REX – Kulturni centar B92, Jevrejska 16, sreda, 15. januar 2003. u 21:00
Druga repriza: Bitef teatar, Skver Mire Trailović 1, nedelja, 19. januar 2003. u 20:00

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.