U trendu

Retrospektivna izložba Slobodana Mašića

BEOGRAD – Retrospektivna izložba vizuelnih komunikacija Slobodana Mašića biće otvorena u sredu, 12. septembra, u Muzeju primenjene umetnosti.

Na izložbi će biti prikazan veći deo zaostavštine Slobodana Mašića, koju je Muzeju tokom 2017. godine poklonila njegova udovica i dugogodišnja saradnica Saveta.

Slobodan Mašić (1939-2016, Beograd) bio je jedan od najznačajnijih umetnika koji su tokom proteklih pola veka oblikovali vizuelne komunikacije u Srbiji i Jugoslaviji.

Tokom studija na Arhitektonskom fakultetu (1958-1964) upoznao je buduću ženu i najvažniju saradnicu Savetu Puhalo.

Nakon završetka studija, primenjuje iskustva stečena na fakultetu u dizajnu vizuelnih komunikacija.

Tada je radio plakate i kataloge za Dom omladine i Grafički kolektiv, pokrenuo ediciju knjiga „Nezavisna izdanja“, osnovao Studio Struktura, grafički oblikovao razne knjige, časopise „Susret“, „NB’68“ i „ROK“, špice za kultne jugoslovenske filmove i započeo saradnju sa Bitefom i Festom.

Mašićev dizajn za Bitef će vremenom postati jedan od najznačajinih opusa u oblasti vizuelanih komunikacija u Srbiji i tadašnjoj Jugoslaviji.

Već krajem ’60-ih godina prošlog veka, Mašić je definisao svoju poetiku, prvenstveno putem kreiranja čuvenih ideograma, kao što su zvezda upisana u krug (znak Studija Struktura) ili ideogram koji čine suprotno usmerene vertikalne strelice (znak Nezavisnih izdanja).

Njegova sposobnost da manipuliše grafičkim dizajnom omogućila mu je da analizira sadržaj komunikacije, svodeći je na simboličku suštinu i bez suvišne likovnosti, on je konstruisao površine koje su postale prenosnik značenja sadržine plakata, knjige ili drugih sredstava vizuelnih komunikacija.

U tekstu „U traganju za sopstvenim izrazom“ u katalogu izložbe Miroslav A. Mušić konstatuje da je „bio neprikosnoven u iskazivanju svojih stavova“.

„Polazio je sa stanovišta da svaki grafički znak, linija i belina imaju svoje mesto, simboliku i opravdanje. Sposobnošću izdvajanja uspostavljao je dijalog sa svetom. Bila su to kritička razmatranja vođena grafičkim jezikom sa težnjom da se iskaže mišljenje, stav o pojedinim vrednostima, zabludama ili utopijama“, ocenio je Mušić.

Izložba će biti otvorena do 19. oktobra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.