U trendu

Roman „Olujna vremena“ Ladislava Varge kod „Kairosa“

BEOGRAD – Izdavačka kuća „Kairos“ iz Sremskih Karlovaca koja se specijalizovala da objavljuje vojvođanske autor upravo je štampala roman Ladislava Varge (1962) „Olujna vremena“ u kome su u centru pažnje važna zbivanja za srpsku manjinu u Austrougarskoj tokom 1948/49.

Varga je dramski pisac, novinar i publicista i uglavom piše price, drame, novele, eseje dok mu je ovo delo tek drugi roman. Za priče i eseje je pokupio pregršt nagrada, a objavljivao ih je u brojnim vojvođanskim listovima, ali i u „Poi „Ekspresu“.

U predgovoru pisac skreće pažnju da je u „Vojvodini tokom 1848/49 Narodni pokret Srba imao nesumnjivo veliki značaj u nacionalnoj prošlosti celokupnog srpskog naroda i o tom pokretu u narodnom predanju nazivan je bunom, jer se srpsko stanovništvo u tadašnjoj Ugarskoj pobunilo protiv mađarskog državnog režima“.

Varga naglašava da se na „Srpski narodni pokret na sasvim drugi način gleda sa mađarske i sa srpske strane, jer dok su Mađari to doživeli kao srpsko ustajanje, ali na strani Beča i Austrije, za Srbe je to bila buna protiv osionosti mađarskih vlasti, njihove netolerancije, agresivnosti i pokušaja asimilacije.

„To je, inače, vreme romantičarskog buđenja nacionlane svesti kod Srba i zato se javila želja da se obezbede uslovi da srpski nacion opstane. Sukob se nije mogao izbeći…“.

Varga objašnjava da je za pisanje romana proučio značajnu arhivsku građu i u romanu se drzi činjenica i na taj način želi da ispravi neke netačne stavove i tendenciozne napise o događaima i ljudima koji su vezani za taj pokret.

Cilj romana, piše Varga, je da prikaže opravdanost bune u pored svog zla što ga je nanela obema zaraćenim stranama.

Osim praćenja političkih zbivanja autor je utkao u svoj roman intimne priče žitelja srpskih enklava u Vojvodini tako da čitalac dobija veoma detaljnu sliku života Srba u prvoj polovini 19. veka u predelima sa druge strane Save i Dunava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.