U trendu

Preminula istoričarka Desanka Kovačević Kojić

BEOGRAD – Redovni član Odeljenja istorijskih nauka Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Desanka Kovačević Kojić preminula je danas u 97. godini, saopštila je ta ustanova.

Kako se navodi, Kovačević Kojić je bila jedna od naših najistaknutijih istoričarki, koja je poseban doprinos dala u izučavanju naše srednjovekovne istorije.

Diplomirala je istorijske nauke na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1950. godine, a na istom fakultetu 1956. godine odbranila je doktorsku disertaciju „Trgovina u srednjovjekovnoj Bosni“.

Narednu godinu pro­­­­vela je na stručnom usavršavanju u Parizu, pod mentorstvom profesora Fe­r­nana Brodela, na SorbonI.

Proučavala je više tematskih obla­sti, među kojima su najza­stup­lje­nije: trgovina, rudarstvo i gradovi sred­njo­vekovne Srbije i Bo­sne, kao i njihove privredne veze sa Dubrov­ni­kom i Me­di­teranom.

Za redovnog člana SANU izabrana je 27. oktobra 1994. godine, a pristupnu akademsku besedu „Trgovačke knjige braće Kabužić – izvor za privredu srpske države“ održala je 31. maja 1995. godine.

Učestvovala je u osnivanju Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske (1993), a izabrana je za njenog člana van radnog sastava 1996. godine.

Od 1979. do 2004. bila je stalni član i saradnik Međunarodne komisije za istoriju gradova (Commišion internationale pour l’histoire des villes), a po­tom je nastavila svoje učešće u radu Komisije u svoj­stvu počasnog člana.
Autorka je brojnih istorijskih studija i monografija, među kojima se izdvajaju: Bosna i Hercegovina u srednjem vijeku (Sarajevo, 1954), Trgovina u srednjovjekovnoj Bosni (Sarajevo, 1961), Gradska naselja sred­­njo­vje­kovne bosanske države (Sarajevo, 1978), Trgovačke knjige braće Kabužić (Caboga): 1426-1433, (Beo­grad, 1999), Gradski život u Srbiji i Bosni (XIV-XV vijek).

„Njen odlazak veliki je gubitak za Srpsku akademiju nauka i umetnosti i sveukupnu srpsku nauku“, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar