U trendu

Sedam decenija FLU (1)

Velikom izložbom – od klasa u staroj zgradi u Rajićevoj ulici do Topčiderskog brda i klasa vajarskog ateljea, novog slikarskog ateljea Mila Milunovića i Grafičkog odseka – 337 studenata i postdiplomaca nastavlja tradiciju koju su osnivanjem Akademije likovnih umetnosti 1937. godine započeli Petar Dobrović, Milo Milunović i Toma Rosandić. Ova izložba najbolji je uvid u "letopis reinkarnacije" naše visokoškolske ustanove koja traje već 70 godina. Ambiciozno osnovana, ona je imala svoje uspone i padove – stagnaciju, da bi ponovo nekako u vreme svog jubilarnog rođendana pokazala vidne znakove kreativnog oporavka.
Jedan od pokazatelja po kojima se može prepoznati njen značaj danas je zainteresovanost studenata iz inostranstva da studiraju baš na ovom fakultetu. A motiv je upravo posebnost FLU, na kojem se još uvek polazi od crteža, temeljno poznavanje zanata smatra osnovom, mada se nastava u skladu sa vremenom osavremenjava. Uz jubilej, Fakultetu je pripao i veliki posao oko dobijanja licence. Period akreditacije je pri kraju – on mora biti završen do kraja leta. Tačnije, ti "prelomni trenuci" koji se odnose na promene organizacionog tipa započeli su još pre šest-sedam godina i nešto je od tog golemog posla urađeno, a nešto je još uvek u toku.
Tu je pre svega opredeljenje da se iz državne kase za FLU odvaja manje, jer su veća očekivanja da fakultet i sam zarađuje. Stoga fakultet ovog leta organizuje kurseve za prijemne ispite. Klase će tako raditi bez pauze, ali umesto studenata, u njima će biti oni koji se nadaju tom statusu od jeseni.
U sedam decenija FLU utkano je mnogo više od grafike, slikarstva i vajarstva. Kulturni identitet Beograda nezamisliv je izvan i bez svega onoga što je pulsiralo ovom ustanovom kao anegdota, inovacija, protest ili stav.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.