U trendu

Sikter

27. april 2002.
Pogon Doma omladine

Promocija albuma Queen of the Disco
Igraju:

  • E.Z. Bure, vokal, sintisajzeri – Vasko iz diska
  • Dragan Rokvić, bas, vokal – Debela dama
  • Faris Arapović, bubanj, vokal – Profesor
  • Esad Bratović, gitare – Student
  • Igor Ćamo, sintisajzeri – Plejboj

„Sikter“ je nastao sasvim slučajno jedne prolećne večeri 1990. godine. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu odigravalo se brucoško veče. Svirale su tu razne grupe da razonode novopečene studente. Faris, Bure, Ćamo, Davor Tadić i Čola bili su takođe prisutni. Niko od njih nije bio student Likovne akademije, ali pošto su voleli da se druže sa mladim umetnicama, došli su da pohađaju to veče. Kada je na binu izašla grupa „Regina“, nakon četiri-pet isto tako „odličnih“ bendova, njihovom strpljenju je došao kraj. Pomenuta petorica mladića popela se na binu, otela instrumente, rekla „sikter“ momcima iz Regine, i zaprašili. To je bio prvi nastup „Siktera“ ikad.

Pošto su svi osim Bureta i Čole imali obaveze prema nekim drugim bendovima (Faris je svirao u „Zabranjenom pušenju“, Ćamo u kafani, a Davor Tadić na mesecu), ova petorka je bila neodrživa. Međutim, u septembru iste godine Bure i Čola su odlučili da skupe „Sikter“ ponovo. Ovaj put u bubanj je lupao Darko Jelisić, na basu je bio Shoba, na gitari Čola i pevao je Bure. Prvi put u ovakvom sastavu „Sikter“ se pojavio pred sarajevskom katedralom u septembru 1990, svirajući hitove kao što su: „Poješću sve artančiće“, „luarnin, huarnin“, „99 Luft ballons“ i „Neću, neću dijamante“. Sledeće dve godine „Sikter“ se pojavljivao nepozvan na mnogim klupskim koncertima i uglavnom bio neshvaćen od strane stroge sarajevske publike, koja je uglavnom u to vreme volela džez i bluz.

U aprilu 1992. izbio je rat u Sarajevu. „Sikter“ se odmah oglasio sa nekoliko pesama kao odgovor na agresiju. Međutim, tada je prvo Čola pobegao u Švedsku, a potom je Darko Jelisić izgubio desnu šaku, braneći Sarajevo. Na mesto gitariste došao je Igor Vukašinović – Rogi, a na bubnjeve se vratio prvobitni bubnjar Faris. U ovoj postavi „Sikter“ je samo jednom zasvirao. Bilo je to u septembru 1993, na prvom sarajevskom ratnom filmskom festivalu „Metro“, kada su oteli instrumente od nekih momaka koji su zabavljali publiku. Ipak, dva dana pred prvi pravi ratni nastup „Siktera“ za novu 1994. godinu, Rogi je pobegao u Split, tako da je „Sikter“ još jednom ostao bez gitariste. Pošto nisu imali puno izbora, a jako su želeli da sviraju, odlučili su da pozovu svog prijatelja Santu, koji je pomalo svirao bas, ali ne i solo gitaru, tako da je Shoba morao preći sa basa na gitaru, a Santa je uzeo bas. Svirali su u nekadašnjem kabareu, koji je u ratu postao sklonište za izbeglice. Na dan koncerta izbeglice su isterane da bi se odsvirao koncert. Koncert nije dugo trajao, jer je neko ukrao benzin iz agregata koji je snabdevao kabare strujom.

Nakon toga Shoba se odlučio da se ponovo vrati na bas, ali se morao naći novi gitarista. Bure je video mladog šesnaestogodišnjeg Esada Bratovića, kako svirucka gitaru sa njegovim bratom ispred haustora. Zastao je i malo poslušao. Esad je bio talentovan. Pozvao ga je da svira u „Sikteru“ i tako je „Sikter“ prvi put otkako je počeo rat dobio stalnu postavu – Shoba, Faris, Eso i Bure. Povremeno im se na klavijaturama pridruživao i Duco, koji je kasnije otišao u Francusku. Ova postava prvi put je nastupila na jednom koncertu u Slogi na proleće 1994, i bio je to prvi pravi uspeh.

Publika je zaista volela „Curicu“, „Roller Ruler“, „Alimentaciju“, „Gudru“, „Lovu do krova“, „50 godina“ i ostale tadašnje hitove „Siktera“. Tokom cele „94. „Sikter“ je imao gomilu koncerata u Slogi, u Obala klubu, BKC-u, i još nekim mestima gde se moglo svirati. Te godine „Sikter“ je zabranjen na RTV BiH zbog „bezobraznih“ tekstova, ali se zato pojavio na MTV-ju prvi put, u jednoj petnaestominutnoj reportaži sa njihovog koncerta. „Sikter“ je takođe svirao te godine jedan koncert sa Brusom Dikinsonom (Bruce Dickinson), ex Ajron mejden. Te iste godine nastale su i pesme „Pain in Brain“ i „Power“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.