U trendu

Školski dana na Sajmu knjiga

BEOGRAD – Od 10 sati hale Beogradskog sajma, gde se održavaju 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga i 49. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava, ispunili su školarci koji su organizovano došli sa svojim nastavnicima i učiteljima.

Graja se čuje na svakom koraku, a halama je teško proći zbog gužve, koja je uobičajna za Školski dan.

Školski dan na Sajmu knjiga zvanično je otvorila Gabrijela Grujić, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koja je poručila školarcima da su im danas otvorena vrata u svet znanja i mašte i da ponesu sa Sajma knjigu koju će zauvek zatvoriti u svojim srcima.

Grujić je naglasila da su na Sajmu knjiga na delu obrazovanje i vaspitanje sjedinjeno kroz najlepši oblik – knjigu.

“Vaspitanje putem poezije je vaspitanje za humani svet. Stihovima Branka Miljkovića rečeno: Jednoga dana tamo gde je bilo srce stajaće sunce i neće biti u ljudskom govoru takvih reči kojih će se pesma odreći. Poeziju će svi pisati, istina će prisustvovati u svim rečima…”, rekla je Grujić.

Ona je naglasila da je dečija poezija najradikalniji oblik sučeljavanja humanističke sa tehničkom civilizacijom.

“Svet mašte suprostavlja se svetu u kome vladaju mašine, brojevi i profit. U poeziji, ritam poetskog kazivanja prati ritam pulsiranja ljudskosti. Igra rečima igra je duha, emocija, čula i sve to u obliku zvanom knjiga”, rekla je Grujić.

Ona je podsetila da u dečijoj mašti ružno biva pobeđeno lepim, zlo ljubavlju, a svet mašte postaje svet moguće budućnosti.

“Vaspitanje putem poezije je vaspitanje za humani svet. Neka bude da je dečija poezija vrhunaska umetnost stvaranja humanog sveta, a otkrivanje i stvaranje ljudskog projektuje se u dečiju maštu”, rekla je pomoćnica ministra.

Grujić je pročitala pesmu jedne učenice petog razreda koju je ona uputila pesniku Ljubivoju Ršumoviću: “Pokucao si na vrata naših srca i mi smo ih otvorili. Ušao si unutra i čudo učinio. Naša si srca oplemenio ljubavlju, radošću i razumevanjem ispunio, u najbogatiju riznicu pretvorio. Mi smo vrata zatvorili i zauvek te zadržali”.

Izdavači su kao i prethodnih godina pripremili sadržajan program namenjen starijim i mlađim školarcima, kao i njihovim predavačima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.