U trendu

Skoro milion dinara za reizdanje knjige Miloša S. Milojevića

BEOGRAD – Ministarstvo kulture i informisanja donelo je odluku da sa skoro milion dinara finansira reizdanje knjige Miloša S. Milojevića koji je tvrdio da je današnja Crna Gora bila „crvena Hrvatska“, piše „Kurir“.

Narodna biblioteka „Janko Veselinović“ iz Bogatića u 2019. godini dobila je 500.000 dinara za projekat „Ratna arhiva Miloša S. Milojevića, pisma iz srpsko-turskih ratova 1876-1878“, a Međuopštinski istorijski arhiv Šabac 400.000 dinara u 2018. godini, navodi list.

Kurir piše da je na ovu problematičnu odluku ukazalo više od 140 naučnika koji su potpisali apel u kome su podsetili na razloge zbog kojih je Miloš S. Milojević još za života diskreditovan kao istoričar.

Iz Ministarstva kulture poručuju da na njihovim konkursima odlučuju nezavisne komisije i da su i u ovom slučaju na osnovu visoke stručne kompetencije doneta rešenja, prenosi „Kurir“.

„Komisija je utvrdila da je dokumentacija podnosioca uredna i da je pristigla u traženom roku, kao i da je projekat odgovorio na kriterijume za izbor projekata u skladu sa uredbom“, naveli su u Ministarstvu.

Prema pisanju „Kurira“, Milojevićeva „kvazistorija“ po kojoj Crnogorci nisu Srbi i da nisu naseljavali te prostore, danas posebno ide u prilog politici Mila Đukanovića.

List pise da su Milojevićevu, „falsifikovanu srpsku istoriju“ koristili i crnogorski političar Sekula Drljević, kao i književnik Savić Marković Štedimlija, koji je, kako se navodi, uobličio tezu o hrvatskom poreklu Crnogoraca i njihovoj etničkoj posebnosti u odnosu na Srbe.

„Koliko su Milojevićeve lažne teze bile opasne, pokazuje i to da su ga kasnije sledili Ante Pavelić, jedan od osnivača fašističkog ustaškog pokreta, kao i Ante Starčević, glavni ideolog hrvatskog nacionalizma poznat po antisrpskim stavovima“, navodi „Kurir“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.