U trendu

Slab odziv: Đaci neće u muzej ni za 10 dinara po izložbi

Interesovanje više od 30 osnovnih i srednjih škola u Kragujevcu za organizovane posete učenika Narodnom Muzeju u tom gradu je veoma slabo, iako im je nedavno iznet predlog da za 10 dinara đaci mogu pogledati izložbu.

Direktor Narodnog muzeja u Kragujevcu Nenad Đorđević je, pre nepunih mesec dana, obavestio direktore osnovnih i srednjih škola, da učenici mogu za 100 dinara, na godišnjem nivou, odnosno 10 dinara po izložbi, da posete nekoliko izložbenih prostora tog Muzeja.

„Do danas interesovanje je pokazala samo Osnovna škola ‘Jovan Jovanović Zmaj'“, rekao je Đorđević.

On je podsetio da je predlog školama iznet na sastanku sa direktorima u gradskoj upravi u prisustvu predstavnika grada za obrazovanje, jer je reč o zajedničkoj inicijativi muzeja i grada, i naveo da je potom svim obrazovnim ustanovama o tome prosledio obaveštenje elektronskom poštom.

„Pozvali smo direktore da motivišu nastavnike i đake da češće posećuju Muzej i izložbe sa ciljem da učenicima približimo stalne postavke i izložbe ove ustanove. Za za sada, odziv je slab“, rekao je Đorđević.

Povodom pojedinih mišljenja da se muzej finansira iz gradskog budžeta, odnosno parama građana te da je predlog još jedan namet građanima, Đorđević je rekao da se svuda u svetu za posete muzejima učenicima naplaćuje simboličan iznos.

„Imaćemo 10 izložbi ove školske godine, u nekoliko izložbenih prostorija i smatramo da je cena od 100 dinara za godinu dana, odnosno 10 dinara po izložbi, zaista simbolična“, rekao je Đorđević.

Takođe, dodao je on, svaki đak čija bi škola prihvatila predlog, dobio bi propusnicu kojom bi mogao svoje drugove iz drugih gradova, prilikom dolaska u Kragujevac, da povede u neki od izložbenih prostora Narodnog muzeja.

Prema rečima Đorđevića, organizovane posete škola, i bez tog predloga, su slabe i sve se svodi, kako je naveo, na entuzijazam prosvetnih radnika koji dovedu svoje đake na određenu izložbu.

Tako, primera radi, aktuelnu izložbu, koja je 16. oktobra otvorena u Narodnom muzeju, tačnije u Konaku Kneza Mihaila, pod nazivom „Srpski novac od 13. do 21. veka“ do danas su, kada je reč o školama, organizovano videli jedino učenici Osnovne škole „Radomir Lazić“ iz sela Azanja u opštini Smederevska Palanka, a iz Kragujevca nijedna.

Pored te izložbe, posetioci mogu da pogledaju i izložbu „Gradski život u Kragujevcu u drugoj polovini 19.veka“ u kući prote Miloja Barjaktarevića, a u zdanju stare Skupštine Srbije izložbu „Narodne skupštine u Kragujevcu u 19.veku“.

U Galeriji Narodnog muzeja izložena je stalna postavka „Dvadeseti vek-slikarstvo i skulptura iz zbirke Narodnog muzeja Kragujevac“, a u Amidžinom konaku „Prvi dan Prvog svetskog rata“.

U malom likovnom salonu Narodnog muzeja izložene su grafike u tehnici mecotinte, nekoliko autora.

Sve izložbe mogu se videti radnim danima do 17 časova, a subotom i nedeljom od 10 do 14 časova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar