U trendu

Sonjin septembar – sećanje na glumicu Sonju Savić

Nova, rekonstruisana Spomen soba Sonje Savić u Donjoj Gorevnici kod Čačka biće danas svečano otvorena u glumičinoj kući, najavljeno je iz UG „Nadežda Petrović“.

U postavci se nalaze njeni samostalni autorski filmski i video radovi, fotografije, glumačke nagrade, lični predmeti…

Ovom svečanošću označiće se početak intenzivnih priprema za osnivanje manifestacije i programa koji će, u saradnji sa uglednim institucijama i pojedincima, Umetnička galerija ’’Nadežda Petrović’’ pokrenuti u čast Sonje Savić.

Cilj ove manifestacije je da podstakne i afirmiše umetničku produkciju u oblastima alternativnog filma, videa, pozorišta i muzike, umetničkih disciplina u kojima je ona, kao samostalni autor, ostvarila izuzetne umetničke rezultate.

Umetnička galerija “Nadežda Petrović” iz Čačka od decembra 2011. godine, voljom  Mikaine Savić, brine o umetničkoj zaostavštini preminule glumice i multimedijalne umetnice Sonje Savić.

Svake godine u septembru, mesecu njenog rođenja i smrti, ova ustanova organizuje manifestacije poput izložbe, filmske i video projekcije, koncerti, panel diskusije… pod neformalnim nazivom ’’Sonjin septembar’’.

Inače, svečanom otvaranju, koje je predviđeno za 19 časova, prisustvovaće, između ostalih v.d. direktora Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, reditelj Miloš Radivojević, rukovodilac Akademskog filmskog centra pri ustanovi Dom kulture Studentski grad Miodrag Milošević, filozof, urednik Film foruma SKC Beograd Stevan Vuković.

Sonja Savić rođena je 15. septembra 1961. godine u Čačku. Glumom je počela da se bavi u amaterskim trupama, a debitovala je na filmu „Leptirov oblak“ 1977. godine. Na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, diplomirala je 1982. godine u klasi profesora Minje Dedića, zajedno sa  Svetislavom Goncićem, Branimirom Brstinom, Žarkom Lauševićem, Zoranom Cvijanovićem…

Filmskim ulogama tokom osamdesetih godina „Živeti kao sav normalan svet“, „Una“, „Šećerna vodica“, „Davitelj protiv davitelja“, „Balkanski špijun“, „Čavka“ izborila je status zvezde domaćeg filma kreirajući uloge izvan odredenog faha, ali uvek sa prepoznatljivim ličnim pečatom.

Za glavnu ulogu u filmu „Šećerna vodica“ dobila je Zlatnu arenu na festivalu u Puli, 1984. godine, a za ulogu u filmu „Život je lep“, 1985. godine nagradena je na festivalu u Veneciji.

U muzičkom spotu Miroslava Ilića, za pesmu „Voleo sam devojku iz grada“ snimljenom 1987. godine, igrala je famoznu Devojku iz grada.

Umrla je u Beogradu 2008. godine, a sahranjena je u Donjoj Gorevnici kod Čačka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.