U trendu

Specijalna projekcija domaćeg filma “Prolećna pesma”

BEOGRAD – Specijalna projekcija domaće filmske melodrame „Prolećna pesma“ rediteljke Natalije Avramović, održana je sinoć u Dvorani Kulturnog centra Beograda, uz prisustvo većeg dela autorske i glumačke ekipe.

Specijalna projekcija upriličena je uoči redovne distribucija ovog nezavisnog projekta koja upravo počinje bioskopski život u zemlji zahvaljujući kompaniji „Fame Solutions“.

Ova neobična melodrama kao rediteljski debi autorke imala je premijeru u maju 2021. u Kombank Dvorani u programu 49. FEST-a, da bi zatim imala uspehe po raznim festivalima.

Glavna glumica Mihaela Stamenković je osvojila nagradu na italijanskom „Festivalu del Cinema d“IDEA“ u Rimu, kao i Nagradu „Mira Stupica“ za najbolju žensku ulogu na festivalu u Sopotu 2021.

Takođe, film je išao i po regionu, tako da je dobio Specijalnu nagradu na festivalu „SeeOnline Cinesquare“ u Skoplju, dok je osvojio i Treću nagradu za scenario i Specijalnu nagradu žirija novinara i filmskih kritičara na Festivalu Filmskog Scenarija – Vrnjačka banja 2021.

Rediteljka je pisala scenario sa Ljubinkom Stojanović, gde je pripovedala priču o sebi, svojim problemima, strahovima, patnjama i nakon premijere na FEST-u, kaže, posmatra ga drugim očima.

„Film mi je dosta pomogao da dođem k sebi i da postanem bolja verzija sebe“, ukratko je objasnila autorka.

Kaže da se odlučila za crno beli film da bi dočarala taj postupak dokumentaristike koji se prožima i oseća tokom cele priče, da sva sećanja, prošlost, koja muče junakinju budu poput crno belih fotografija iz nekih prošlih vremena.

Dodaje da je navikla na crno-belu tehniku, jer već 10 godina radi u „Filmskim novostima“.

Mihaela Stamenković kao glavna i vodeća glumica dominira ostvarenjem u kompleksnoj ulozi i priznaje da je veoma priželjkivala ovakvu ulogu.

„Bilo je turbulentno prolaziti kroz lik Petre, a opet sam veoma uživala u njoj, jedinstveno je iskustvo. Nije mi tako ni daleka, ona poseduje neke segmente mene, što mi je bio veliki izazov. Istina, malo smo imali vremena da snimamo, trebalo je ući u taj lik za samo 10 dana realizacije“, objasnila je Mihaela.

Njen partner Ivan Đorđević Džudi, poznat po mnogim TV serijama („Ubice mog oca“, „Tajkun“), smatra da se njegov lik vrti u filmu kao početak i kraj priče.

„Iako deluje na prvi utisak da je zanatski on samo funkcija i služi da junakinja nešto spozna, on ipak zatvara taj krug, a opet i pokreće radnju, tako da je važan kroz putovanje koje zaokružuje film“, podelio je utiske Džudi.

Koscenarista Ljubinka Stojanović otkrila je da joj je ovo bilo jedno od prijatnijih iskustava na relaciji dramaturg – reditelj, jer im je saradnja bila „fantastična“.

Stojanović je priznala da su privatni rukopisi režiserke bili u početku teško prohodni da bi se sklopio scenario, ali da je Natalija od početka tačno znala šta želi i to je onda olakšalo stvaranje.

Producent Nada Savić je izjavila da se uveliko pregovara da o distribuciji u inostranstvu i da je jako zadovoljna kako je film prošao na festivalima.

Uz odličnu muziku kompozitora Marka Matovića, u filmu igraju još Danica Maksimović, Ivan Đorđević, Ana Mandić…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar