U trendu

„Sprovod u Terezijenburgu“ 31. oktobra u Bitefu

BEOGRAD – Predstava „Sprovod u Terezijenburgu“ Miroslava Krleže, u dramatizaciji i režiji Anđelke Nikolić, biće premijerno izvedena 31. oktobra u beogradskom Bitef teatru, a 6. novembra u subotičkom pozorištu „Kostolanji Deže“, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Beogradu.

Direktor Bitef teatra Miloš Latinović rekao je da ova produkcija Bitefa teatra i subotičkog pozorišta predstavlja najbolji amalgam jedne tradicionalnističke forme i onoga što se definiše kao Bitef.

„Trenutno smo u jednoj vrsti tranzicije u kojoj se Bitef teatar približava repertoaru Bitef festivala. Vraćamo se na početak kada je Bitef festival tražio svoju potporu u Bitef teatru i ovom predstavom mi tu svoju težnju već sprovodimo“, objasnio je Latinović.

Anđelka Nikolić rekla je da se naslov Krležine pripovetke ne odnosi samo na sahranu glavnog junaka, mladog oficira i doktora matematike Ramonga Gejze, već i na kraj Austrougarske, zbog čega će premijera biti na dan kada je pre sto godina prestala da postoji ta monarhija.

Sprovod se odnosi i na, kako je dodala rediteljka, kraj ljubavnog trougla između Olge Glembaj Varonig, njenog muža pukovnika Varoniga i ljubavnika Ramonga Gejze.

Nikolićeva je istakla da Krleža na maestralan način povezuje psihološki krah u pojedincu sa raspadom na društvenom i političkom nivou i dodala da je sreća što je Krleža toliko dobar pisac, a nesrećna što su njegove rečenice toliko aktuelne i danas.

„Za temu ove predstave vrlo vezujem situaciju u Narodnom pozorištu. Pre dve godine sam bila članica Upravnog odbora Narodnog pozorišta koji je pisao predsedniku Republike, ministru kulture i medijima o nezakonitosti uprave u toj temeljnoj instituciji kulture u ovoj zemlji, i ta su pisma ostala bez efekta. Dve godine kasnije naše kolege u Narodnom pozoristsu biju bitku za istinu, za zakon i nešto što je vladavina razuma“, rekla je Nikolićeva.

Postoje neke rečenice u Krležinom delu koje ođekuju i danas.

„Kada pukovnik Varonig, koga igra Bojan Žirović, izgovori ‘nama ne treba nikakvih talenata’, pomislim na ljude koji čekaju ispred ambasada i pakuju kofere ili su već otišli. Pomislim i na Borisa Trivana, Marinka Madžgalja, Nebojšu Glogovca, jer te prerane smrti imaju veze sa opštom klimom rada i stvaranja u našoj sredini“, rekla je Nikolićeva i skrenula pažnju i na rečenice: „Čemu krivotvoriti historijska fakta?“, „Jadna ja, putujem šeset meseci godišnje po Evropi“, „Najoportunije jeste ćutati i dalje služiti“.

Predstava ima oblik tragikomične muzejske ture u kojoj gledaoci mogu da se upoznaju sa ekponatima iz oblasti vojne i političke istorije Autrougarske, ali i sa intrigantnim detaljima iz života glavnih junaka.

Gledaoci će imati priliku da osete atmosferu života sa početka 20. veka, da nauče po koju reč hrvatskog, mađarskog, nemačkog i japanskog, da degustiraju vina ili da naprave svoju zastavu.

U predstavi igraju Marija Bergam, Gabor Mesaroš, Boris Kučov i Bojan Žirović.

Dramaturzi su Kornelija Goli i Isidora Milosavljević, za scenu i kostim je bila zadužena Olga Mrđenović, kompozitor je Draško Adžić, dizajn svetla potpisuje Nikola Zavišić, a scenski pokret Aniko Kiš.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.