U trendu

„Srpsko pero“ uručeno Radovanu Sinđeliću iz Šapca

JAGODINA – U Kulturnom centru u Jagodini danas je mladom piscu Radovanu Sinđeliću iz Šapca svečano uručena nagrada 34. Svesrpskog festivala mladih pisaca Jagodine „Srpsko pero 2019“.

Nagradu je Sindeljiću uručio direktor festivala Milan Jakoviljević.

Sinđelić je nagradu dobio za pesmu „Noć“, koja je na konkurs stigla pod šifrom „Divlja reka“.

Žiri je radio u sastavu: Ivan Lalović, književnik iz Beograda (predsednik), Milan Jakovljević i dekanka Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini Violeta Jovanović.

Pesma „Noć“, prema oceni žrija, bila je „najbolje književno ostvarenje“ u konkurenciji od preko 200 pesama, priča, eseja i međužanrovskih ostvarenja koja su stigla na konkurs, od preko 150 autora iz gotovo svih krajeva Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Srba iz dijaspore, izjavio je ranije Tanjugu Jakovljević.

U obrazloženju žirija stoji da se pesma „Noć“ izdvojila „kao najbolje ostvarenje na ovogodišnjem konkursu, ostvarenje koje pleni izuzetnošću izraza, melodijom i ritmom maternjeg jezika u sferama istorijskog i mitskog, omogućujući pri tome, da bruj delikatnih prošlih vremena i duhovnih značajki obogate svest modernog čitaoca kao potrebu spoznavanja vrednosne vertikale kako individue tako i kolektivitet u celini“.

Žiri je odabrao i deset finalista čiji će radovi biti objavljeni u Zborniku festivala, a među njima su autori iz Banjaluke, Berana, Sarajeva, Vranja, Jagodine, dodao je Jakovljević.

Reč je o konkursu za pisce do 35 godina starosti koji stvaraju na srpskom jeziku.

Nagrada se sastoji od novčanog iznosa, koji obezbeđuje Skupština grada, unikatne diplome i umetničke slike, dar Muzeja naivne i marginalne umetnosti Jagodine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.