U trendu

Šta nude kandidati za direktora MSU

BEOGRAD – Članovi Upravnog odbora Muzeja savremene umetnosti razgovarali su danas s kandidatima koji ispunjavaju uslove javnog konkursa za direktora MSU u prostorijama muzeja.

Svoje programe rada predstavili su Nela Tonković, istoričarka umetnosti, Marijana Kolarić, takođe istoričarka umetnosti, Slobodan Nakarada, turizmolog i Branko Popović iz Novog Sada, pozorišni reditelj, teoretičar savremenih izvođačkoh umetnosti.

Tonković je navela da njen program insistira na otvaranju MSU zajednici u kojoj deluje, što , kaže, ne uključuje samo njegovu pobliku već i stručnjake.

„Takođe muzej mora da transformiše svoju ulogu kako bi se uspešno realizovala dobrobit čitave zajednice u kojoj on deluje“ kazala je Tonković i dodala da je u njenom planu liderska pozicija MSU u regionu.

Kolarić smatra je neophodno da se u kontekstu delovanja muzeja preuzme iskustvo 21. veka.

„Pre svega interakcija sa kolekcijom muzeja. MSU treba svojim postavkama da deluje na svetskom nivou. Kolekcija srpske, jugoslovenske i savremene umetnosti ga čini videćom muzeološkom institucijom u regionu. Istraživački centar muzeja treba da podstiče razvoj domaće savremene umetnosti i da je pozicionira na međunarodnom nivou“, kazala je Kolarić.

Nakarada je bio v.d. direktor MSU kada je ova važna institucija kulture rekonstruisana i ponovo otvorena za javnost nakon desetogodišnje pauze.

On napominje da direktor MSU mora tesno da sarađuje sa kustosima muzeja. MSU je najvažnija institucija kulture u Srbiji a to se u proteklom vremenu nije videlo, dok Popović vidi MSU kao instituciju koja aktivizmom animira ljude da upoznaju i uživaju u umetnosti.

Predsednik UO MSU Vladislav Šćepanović kazao je da je prijatno iznenađen programima kandidata, da je reč o različitim konceptima, te da će svaki član UO proslediti svoje mišljenje Ministarstvu.

Osnivač i prvi direktor Muzeja savremene umetnosti bio je Miodrag B. Protić (1965-1980), a potom su na čelu ove ustanove bili Marija Pušić (1980-1984), Kosta Bogdanović (v. d. direktora, 1984-1986), Zoran Gavrić (1986-1993), Radisav Trkulja (1993-2001), Branislava Anđelković-Dimitrijević (2001-2013), Vladislav Šćepanović (v. d. direktora 2013-2014), Jovan Despotović (2014-2015), Slobodan Nakarada (v. d. direktora 2015-2019) i Viktor Kiš (v.d. direktora od 2019.).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.