U trendu

„Strahinja Banović” premijerno prikazan na Festu

BEOGRAD – Svečana premijera domaćeg filma „Strahinja Banović“ reditelja i scenariste Stefana Arsenijevića održana je na otvaranju jubilarnog 50. FEST-a u Beogradu, na leto ga očekuju festivali u Srbiji, a redovna distribucija je planirana krajem septembra po celoj zemlji i regionu.

Producent Miroslav Mogorović ispred kuće „Art & Popcorn“ je uoči premijere objavio vest da su prava za film „Strahinja Banović“ upravo prodata za SAD, Kanadu i Karibe, zahvaljujući kući „Soul Food“ kao koproducenta.

Autorska i glumačka ekipa prisustvovala je sinoć festovskoj premijeri i poklonila se na kraju projekcije, na sceni Kombank dvorane, pre svega inostrani glumci koji su nastupali u vodećim ulogama – Ibrahim Koma (Francuska) i Nensi Mensa Ofei (Austrija/Gana).

Osim njih, u sporednim, pratećim rolama publika je mogla videti domaće glumce: Nebojša Dugalić, Slaviša Čurović, Strahinja Blažić, Jelena Mihajlović, koji su takođe dobili veliki i dugotrajni aplauz publike u rasprodatoj Velikoj sali Kombank dvorane.

Novi igrani film Stefana Arsenijevića je do sada učestvovao na barem 20 filmskih festivala -Pinđau (Kina), Kairo (Egipat), Sevilja (Španija), Monpelje (Francuska), Solun (Grčka), Haifa (Izrael), Trst (Italija) i drugim gradovima širom sveta, dok je bio apsolutni laureat na 55. festivalu Karlove Vari 2021 gde je imao i svetsku premijeru u avgustu prošle godine.

Tada je osvojio pet nagrada, kao one za najbolji film, a glavni glumac Ibrahim Koma proglašen je za najboljeg na tom festivalu u Češkoj republici.

Reditelj je potpisao scenario sa Bojanom Vuletićem i Nikolasom Dukrajem, i ovo je njegov drugi dugometražni igrani film nakon ostvarenja “Ljubav i drugi zločini” (2008), a bio je nominovan za Oskara za najbolji strani kratki igrani film – slovenačku produkciju “(A)torzija” (2002).

Film je smešten u socijalni milje aktuelne teme koja se godinama ne stišava – migrantska kriza, i to na tlu Srbije, odnosno Beograda.

Protagonista je mladi migrant iz Afrike koji sa svojom ženom Ababuom u Krnjači boravi u kampu za izbeglice, želeći da dobije azil i ostane u našoj zemlji, što zahteva mnoge uslove da se ispune. Ona možda ne deli njegovu želju i strast za ostajanjem…

Promenio je ime i sada se zove Strahinja, jer misli da će mu ono pomoći da se uklopi u sredinu, što mu dobrim delom u početku uspeva.

Novi talas izbeglica iz Sirije dešava se svakodnevno, i među njima je harizmatični Ali, koji brzo želi da ide dalje iz Beograda.

Ali je po profesiji je novinar koji je pisao hrabre i osvešćene tekstove koji su mnogima zasmetali u njegovoj zemlji, te je proteran i nalazi se u nezavidnom položaju.

Glavni zaplet filma kreće u trenutku kada junak Strahinja nakon jednog treninga fudbala stiže u kamp i ne može nigde da pronađe svoju ženu.

Nastaje panika, očaj, on sumnja da je možda oteta, ali ubrzo od drugih iz kampa saznaje da je iznenada otišla sa Alijem i njegovim prijateljem dalje preko granice.

Od tog trenutka kreće jedna grozničava jurnjava junaka po Srbiji i van nje, ne bi li pronašao svoju ženu, ne shvatajući koji bi bio razlog za njen odlazak bez razgovora, obrazloženja.

Istraživanje reditelja Arsenijevića za sam film dovelo ga je do toga da se upozna sa momkom migrantom iz Gane, baš po imenu Ibrahim, koji je odlučio da ostane u Srbiji i imao ambiciju da trenira fudbal za klub iz Beograda, da tu gradi karijeru i započne svoj novi život.

Upravo je taj momak bio direktna inspiracija za građenje naslovnog i glavnog junaka filma „Strahinja Banović“, kojeg tumači veoma uverljivo francuski glumac Ibrahim Koma, čiji je teret kompleksnosti zahtevne uloge veoma hrabro poneo.

Ova socijalna avanturistička drama „road movie“ predstavlja savremenu adaptaciju narodne epske pesme “Banović Strahinja” smeštena u savremeni okvir izbegličke krize u Srbiji, ali se tek delimično oslanja na to čuveno delo.

U pojedinim segmentima ženski glas pripoveda odlomke tog epa, i na taj način prati scenario filma, kao neka vrsta naracije, a dalji razvoj priče i nema mnogo bliskog dodira sa pričom koju znamo.

Banović Strahinja je u epskoj pesmi bio veliki junak koji je spreman da oprosti svojoj ženi preljubu koju je učinila sa njegovim neprijateljem, kao odraz ogromne hrabrosti.

Ovde, u samom filmu, u potrazi za svojom odbeglom ženom, protagonista Strahinja će dolaziti do nekih drugih saznanja, koja se ne poklapaju sa navedenom pesmom, što je autorima i bio cilj očigledno.

Glumački dominira upravo Ibrahim Koma, a uz njega je svoju ulogu efektno iznela i austrijska glumica rodom iz Gane – Nensi Mensa Ofei kao njegova odbegla žena, a u ekipi je i sirijski glumac Maksim Kalil.

Film će prvo ići na sve letnje festivale u Srbiji, a redovna distribucija je planirana krajem septembra po celoj zemlji i regionu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.