U trendu

Svetosavske svečanosti u 52 škola, akademija u Kulturnom c

JAGODINA – Svečanim priredbama i cereonijama sečenja slavskog kolača 24.000 učenika i 3.500 nastavnika 52 osnovne i srednje škole u Pomoravskom okrugu, uz prisustovo sveštenika, gradskih i opštinskih funkcionera, obeležavaju Svetog Savu.

Svečano je i u Školi za decu oštećenog sluha i govora „11.maj“, koja je od pre pet godina član HIPEN mreže, uključena u projekat „Učenja međunarodnog znakovnog jezika“ sa još osam evropskih zemalja.

U hramovima Pomoravlja, Resave i Levča, Svetosavske svečanosti počele su jutros svetim liturgijama uz veliki broj vernika, a svečano je i u hramovima srednjovekovnih manastira ovog kraja: Manasije, Ravanice, Kalenića, izjavili su Tanjugu sveštenici.

Povodom obeležavanja Svetog Save, svetitelja, prvog arhiepiskopa srpskog i tvorca srpske države, sinoć je u Kulturnom centru u Jagodini, održana tradicionalna 18. Svetosavska akademija na kojoj je o Svetom Savi govorio vladika šumadijski Jovan. Svečanoj akademiji prisustovao je i gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović.

Svečana akademija, koja je ove godine održana pod nazivom „To smo mi, Svetog Save, sinovi i kćeri“, počela je Troparom, pesmom u slavu Svetog Save, koju su otpevali horovi hramova „Svetih arhangela Mihaila i Gavrila“ i „Svetih apostola Petra i Pavlla“ iz Jagodine a završila pesmom „Ovo je Srbija“, u izvođenju Hora Fakulteta pedagoških nauka Jagodine.

Na kraju svi učesnici akademije otpevali su himnu Svetom Savi.

Akedemiju su oragnizovali veroučitelji u saradnji sa srednjim i osnovnim školama, Fakultetom pedagoških nauka, Skupštinom grada i crkvama.

Svečanu akademiju, centralnu za opštinu, Svilajnac će održati večeras u Centru za kultruru, na kojoj će biti uručene zahvalnice, koje će pratiti i novčani iznos, za deset prosvetnih radnika i učenika, a dva najbolja učenika opštine sa laptopovimna nagaradiće privrednici Svilajnca.

U Paraćinu je, juče, povodom Svetog Save, održan tradicionalni „Svetosavski pesnički maraton“, na kome je stihove govorilo oko 50 pesnika Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.