U trendu

Tibor Varadi o ostavci predsednika SANU

BEOGRAD – Akademik Tibor Varadi izjavio je danas da će se članovi Odeljenja društvenih nauka sastati 19. novembra i tada razmatrati ponuđenu ostavku predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti akademika Vladimira Kostića, a da se on lično nada da će ostavka biti povučena.

Do trenutka davanja ove izjave medijima, u pauzi međunarodne konferencije “Ljudska prava u 21. veku”, koja je počela danas u SANU, odeljenja još nisu dobila Kostićevu pisanu ostavku.

Predsednik SANU je juče na kraju Izborne skupštine najavio da će svim odeljenjima ponuditi svoju ostavku na mestu predsednika Akademije.

„Smatram da ste mi ovim izborom poslali jasnu poruku. U toku sutrašnjeg dana sva odeljenja će dobiti moju ponuđenu ostavku na mestu predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti. Radi se o činjenici da imamo potpuno drugačija shvatanja o ugroženosti Akademije, njenog mesta i njene budućnosti. U tom smislu biće mi veliko zadovoljstvo da otvorim politički prostor da na moje mesto dođe čovek kome ćete više verovati i koji će uspešnije voditi Akademiju“, rekao je Kostić juče nakon što su saopšteni rezultati glasanja za nove dopisne, redovne i inostrane članove.

Varadi kaže da će se Odeljenje društvenih nauka sastati 19. novembra i da se on iskreno nada da će ostavka biti povučena, jer smatra da je Kostić dao veliki doprinos razvoju Akademije.

„To je moje lično mišljenje. Videćemo kakvo će biti mišljenje odeljenja“, rekao je Varadi.

Odeljenje društvenih nauka, koje ima najmanji broj članova – svega šest, poslednjeg člana dobilo je 2009. godine.

„U više izbornih ciklusa nismo imali nove članove. Kada sam ja postao član odeljenja bilo nas je 19, a sada nas je šest. To je brutalan pad. Sada smo se, nakon jučerašnjih izbora, popeli na osam što je još uvek skromno. Imali smo pet kandidata. Bilo bi bolje da su svi izabrani, ali i ovo je korak napred“, rekao je Varadi.

Kostić je u više navrata upozoravao na mali broj članova SANU, da su posebno ugrožena dva odeljenja – Odeljenje društvenih nauka i Odeljenje likovne i muzičke umetnosti, kao i da je Srbija na poslednjem mestu u regionu po broju akademika na 100.000 stanovnika, što sve utiče na vitalnost najviše naučne i kulturne institucije u Srbiji.

Od 26 kandidata juče je primljeno 14 novih dopisnih članova SANU, a od 18 dopisnih članova 16 je dobilo status redovnih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar