U trendu

Tihi supersonični avion NASA uskoro spreman za probni let

PALMDEJL – Supersonični avion američke svemirske agencije NASA uskoro će biti spreman za probni let.

Radi se o avionu X-59 Quiet SuperSonic Tećnology (QueŠT). Dizajn aviona X-59 predstavljen je javnosti još 2019. godine, a sada vremenom dobija finalni oblik. NASA u partnerstvu s kompanijom Lokid Martin želi da proizvede avion koji bi pokrenuo komercijalna supersonična vazdušna putovanja gotovo 20 godina nakon poslednjeg leta legendarnog Konkorda.

Proizvodnja aviona X-59 odvija se u Palmdejlu u Kaliforniji, a ovaj supersonični avion će moći da leti brzinom do 14 Maha, što iznosi oko 1.488 kilometara na sat.

Avion je specijalno dizajniran s tankim nosem dužim od devet metara koji smanjuje glasnoću zvuka prilikom probijanja zvučnog zida kada avion premaši brzinu zvuka pri 1.235 kilometara na sat. To bi mu trebalo omogućiti da dostigne supersonične brzine nedugo nakon poletanja.

Primera radi, Konkord je morao da održava manju brzinu iznad naseljenih područja zbog strahovite eksplozije.

NASA je potpisala ugovor s Lokid Martinom vredan 247,5 miliona dolara za razvoj aviona X-59, a završetak proizvodnje se očekuje ove godine. Potom će 2022. godine uslediti probni letovi, prenosi Klix.ba.

Kratki video koji je objavila NASA prikazuje proces sastavljanja aviona, preciznije, trupa i krila. Ovaj novi avion pod nadimkom „Sin Konkorda“, označava početak nove ere u komercijalnim supersoničnim letovima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar