U trendu

Anegdote iz pozorišnog života Srbije

JAGODINA – U okviru pratećeg programa 48. Pozorisnog festivala najboljih komediografskih ostvarenja Srbije „Dani komedije“, koji je počeo 20. marta i traje do 27. marta, u Narodnoj biblioteci u Jagodini se razgovaralo o knjizi „Anegdote i crtice iz pozorišnog života“ dr Milovana Zdravkovića.

O knjizi, uz autora, poznatog srpskog teatrologa, govorio je i urednik knjige, dramaturg, teatrolog i književnik Radomir Putnik.

Reč je o knjizi, koju je polovinom prošle godine izdao Festival melodrame i pantomime, a autor je izjavio da se „vodio idejom da kroz anegdote napravi neku vrstu pogleda na teatar“, i ocenio da je „anegdota objektivan trag u vremenu“.

Knjiga ima 270 strana i podeljena je u pet poglavlja, anegdote „Patriotsko rodoljubive“, „O uticaju politike na pozorište, „Odnos prema velikim umetnicima“, „Odnos prema kolegama“, „Glumci i nadimci“.

Autor je prikupio anagdote s kraja 19. veka i kroz 20. vek i odnose se uglavnom na srpsko pozorište, „na političko rodoljubive, anegdote koje se bave odnosom prema vlasti i valdarima, koje svedoče o uticaju politike na pozorište, anegdote koje se bave odnosom prema velikim umetnicima i anagdote iz kafanskog života“.

Najviše ih je posvećeno glumcima, ali i piscima, upravnicima pozorišta…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.