U trendu

Ruski filmski arhiv na Internetu

Jedna od najvećih kolekcija dokumentarnih filmova i fotografija iz bivšeg Sovjetskog Saveza je, odnedavno, dostupna i na Internetu. Većina materijala iz Centralnog filmskog i fotografskog arhiva, oko 38.000 naslova, može se pogledati online, zahvaljujući naporima ove ustanove, ali i američke firme Abamedia, koja na svojim serverima hostuje sve to neprocenjivo blago.

Arhiv o kome je reč, osnovan je 1928. godine, i smešten u palatu Lefertovo, jednu od rezidencija Petra Velikog. Kako se kolekcija uvećavala, tako se i javila potreba za većim prostorom, pa je arhiv preseljen u mesto kraj Moskve, Krasnogorsk, u devetospratnu zgradu. Da bi se pregledao sadržaj samo jednog sprata, potrebno je neprekidno gledati filmove tri nedelje, pri čemu bi se gledalac susreo i sa istorijskim zapisima krunisanja Cara Nikolaja II, koje je snimio Camille Cerf, saradnik braće Limijer, snimcima iz oba svetska rata, ili filmovima koji svedoče o razdoblju Kubanske krize i Hladnog rata. Pored filmova i fotografija iz carske Rusije, u arhiv su pohranjena praktično sva izdanja filmskih novosti snimana u Sovjetskom Savezu, čime je obuhvaćena istorija države u periodu od 1919. do 1985. godine.

Doskora je kolekcija bila dostupna samo uz posebnu dozvolu malom broju stvaralaca dokumentarnih filmova i istraživača. Danas, zahvaljujući novim tehnologijama, arhiv je dostupan čitavom svetu, uz mogućnost pretraživanja i brzog pronalaženja traženog materijala. Ovaj vredan projekat ima i svoju komercijalnu stranu: novac će biti zarađivan tako što će se download materijala naplaćivati filmskim stvaraocima, reklamnim agencijama, izdavačima, i uopšte svima koji žele da snimke koriste u komercijalne svrhe.

Korisna adresa:

  • Russian Archives Online

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.