U trendu

Top lista 20 najtraĹženijih knjiga Lagune u 2020.

BEOGRAD – Jedna od najuspeĹĄnijih izdavačkih kuća “Laguna” iz Beograda objavila je spisak od 20 svojih najtraĹženijih knjiga za prethodnu 2020. godinu, gde ubedljivo prvo mesto zauzima „Neki drugi Ĺživot“ Jelene Bačić Alimpić.

Već šestu godinu zaredom najtraženiji su romani Bačić Alimpić, ovoga puta njen novi naslov, a čak 10 knjiga domaćih autora našle su se na godišnjoj top-listi, što potvrđuje činjenicu da čitaoci u Srbiji zaista vole dela srpskih pisaca.

Drugo mesto na listi zauzimaju „Uznemireni ljudi“ Fredrika Bakmana, a treće mesto za kratko vreme bestseler “Đubre” Marka Vidojkovića.

Četvrta pozicija pripada delu “Moravska noć“ Petera Handkea, zatim ponovo Bakman sa hit romanom „Čovek po imenu Uve“, kao i „Zamalek“ Dejana Tiaga-Stankovića, a na listi najprodavanijih naslova su i „Srpske zemlje pre Nemanjića-od 7. do 10. veka“, Marka Aleksića, „I grob i rob“, Vuka Draškovića, „Služba“, Gorana Živaljevića.

GodiĹĄnji pregled Laguninih hitova predstavlja i delo „Sapijens: Kratka istorija čovečanstva“ Juvala Noa Hararija, „Dukat za Lađara“ Dejana Stojiljkovića, „Medvedgrad“ F. Bakmana, „Beograd kroz ključaonice 100 kuća“, Nenada Novaka Stefanovića, „Do viđenja!“ Ĺ˝ivojina Petrovića, „E, zabole me – Suptilna umetnost Ĺživljenja“ Marka Mansona.

Poslednjih pet knjiga na top listi od 20 najtraĹženijih izdanja su i – „Sunčeva sestra“, Lusinde Rajli, „Kraljevstvo“ Jua Nesbea (popularni norveĹĄki pisac trilera), „Veliki pad“ i „Kratko pismo za dugi rastanak“ ponovo od Handkea, kao i „Himerina krv: roman o Dučiću“ SlaviĹĄe Pavlovića.

Najčitaniji strani pisci u našoj zemlji su definitivno Fredrik Bakman koji ima čak tri knjige na top-listi, i svakako je književno otkriće i trijumf od 2019. godine, baš kao i Peter Handke, najomiljenji strani nobelovac u Srbiji.

Kako najavljuju iz Lagune, u 2021. godini čitaoce očekuju novi hitovi domaće i strane književnosti.

Tokom januara stiže knjiga „M. Sin veka“, Antonija Skuratija, „Priručnik o slikanju i pisanju“ Žozea Saramaga, prvi put u prevodu na srpski, ali i poznati naslov „Život na našoj planeti“ Dejvida Atenboroa, autora BBC serija „Planeta Zemlja“ i „Živa planeta“.

Od domaćih autora uskoro će se pojaviti u knjižarama „Austrijanka“ Zorana Milekića i roman „Da je bolje, ne bi valjalo“ Bojana Ljubenovića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.