U trendu

Tri koncerta klasične muzike biće održana ove nedelje u Gvarnerijusu

BEOGRAD – Ustanova kulture Gvarnerijus u Beogradu, čiji je osnivač čuveni violinista Jovan Kolundžija, priredila je zanimljiv program koncerata ove nedelje, kada će nastupiti umetnici Lazar Torbica, Erato Alakiozidou i sastav „Ars Unique – Take Two“.

U okviru obeležavanja jubileja – 65 godina postojanja, Radio Beograd 2 organizuje ciklus koncerata najboljih mladih pijanista, koji će tokom narednih meseci biti realizovan u „Gvarnerijusu“, uz direktne radijske prenose.

Takav je i predstojeći, drugi koncert ciklusa, večeras, 21. marta, kada će nastupiti višestruko nagrađivani pijanista Lazar Torbica, koji trenutno pohađa master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Na programu su ostvarenja Miloja Milojevića, Johana Sebastijana Baha, Ludviga van Betovena i Sergeja Rahmanjinova.

Lazar Torbica (24), rođen u Šapcu, dobitnik je preko 50 nagrada, među kojima se ističu prve nagrade sa Republičkih takmičenja 2013. i 2017, Prva nagrada na Pijanističkom takmičenju mladih talenata “Beogradski Šopen Fest 2015”, bronzana medalja na Svetskom pijanističkom kupu Taun of Gagni u Parizu.

Takođe, mladi umetnik na klaviru je dobitnik i “Dositejeve nagrade”, a 2017. godine, kao maturant, i Nagrade “Stevan Mokranjac” za najtalentovanijeg učenika, posle solističkog koncerta u Biblioteci grada Šapca.

Koncert sastava „Ars Unique – Take Two“ koji čine saksofonista Vuk Petrović, pijanisti Luka Petrović i Jelena Bajić, biće održan u četvrtak, 23. marta.

Na programu su veoma atraktivne kompozicije Morisa, Šopena, Krestona, Noda, Lista i Pjacole a ulaz je slobodan uz obavezne rezervacije, zbog ograničenog broja mesta.

Saksofonista Vuk Petrović (18) iz Novog Sada osvojio je prestižne nagrade na brojnim republičkim i regionalnim takmičenjima: Davorin Jenko – Beograd, 2015 – prva nagrada, 2016 – druga nagrada, 2018 – prva nagrada, FEMUS – Subotica, 2017 – prva nagrada, Republičko takmičenje – Beograd, 2017 – prva nagrada.

Dobitnik je Vidovdanske nagrade grada Novog Sada 2018. i 2021. godine.

Nastupao je na brojnim koncertima u dobrotvorne svrhe, i sarađuje sa festivalima “Zmajeve dečije igre”, Internacionalni festival uličnih svirača i “Aplauz fest”.

Pijanista Luka Petrović student je treće godine osnovnih studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, i naravno i on je dobitnik prestižnih nagrada: Festival Isidor Bajić (Novi Sad, 2016), Takmičenje mladih pijanista (Zrenjanin, 2018), Međunarodno takmičenje mladih pijanista (Šabac, 2019), Smotra talenata Srbije (Sremski Karlovci, 2019), Republičko takmičenje (Beograd, 2019), Festival slovenske muzike (Beograd, 2020).

Takođe, dobitnik je dve Vidovdanske nagrade grada Novog Sada (2019, 2020) i stipendije Melanije Bugarinović (2019, 2020, 2021), učestvovao je na projektu Novi Sad – Evropska prestonica kulture (Kulturna stanica Rumenka), na festivalima FENOK (Kikinda), “Dunavski dijalozi” – Festival savremene umetnosti u Galeriji likovnih umetnosti Rajka Mamuzića (Novi Sad) i “Dani Đure Jakšića” – Liparske večeri (Srpska Crnja).

Pijanistkinja Jelena Bajić je svoje školovanje započela u muzičkoj školi „Isidor Bajić“, a upisala je Akademiju umetnosti u Novom Sadu kao najmlađi student u generaciji, na poziv profesorke Jokut Mihailović kod koje završava diplomske i magistarske studije.

Doktorirala je 2021. godine na veoma zahtevnu i višeslojnu temu „Komparativni pristup izvođačkoj problematici u Sonati op.11 Roberta Šumana i Velikoj Sonati op.37 Petra Iljiča Čajkovskog”.

U toku svog usavršavanja, imala je priliku da sarađuje sa Kemalom Gekićem, Nevenom Popović, Jurijem Kotom, a osvajala je nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima.

Veoma je aktivna kao solista i kamerni muzičar, tako da je nastupala u Nemačkoj, Švajcarskoj, Ukrajini, Italiji u okviru različitih manifestacija, takođe na pijanističkim festivalima u zemlji i regionu.

U toku 2019. godine obeležila je veliki jubilej – 200 godina od rođenja Klare Šuman nizom koncert–predavanja pod naslovom „Klari na dar“.

Grčka pijanistkinja Erato Alakiozidou održaće koncert u Ustanovi kulture Gvarnerijus u subotu, 25. marta od 20 časova.

Publika će imati priliku da se prepusti klavirskim minijaturama kompozitora iz Portugala, Španije, Italije i Grčke, a umetnica će ujedno predstaviti dela sa svog novog CD-a naziva „Silent Landscapes” i albuma „In Blue and White”.

Muzičarka Erato Alakiozidou pripada generaciji umetnika usmerenih na promociju savremenog muzičkog repertoara.

Od 2000. godine aktivno je angažovana na izvođačkim ili snimateljskim projektima koji su posvećeni delima grčkih kompozitora 20. i 21. veka.

Ugledni grčki i strani kompozitori posvetili su ovoj dami svoja dela, koja je premijerno predstavila na više od 150 svetskih nastupa, a njen repertoar obuhvata širok spektar klasične i savremene muzike.

Grčka muzička umetnica je angažovana u različitim oblastima modernog stvaralaštva: savremeno muzičko izvođenje, obrazovni programi, istraživanja, pedagoški projekti, montaža, pisanje eseja i umetničko planiranje – produkcija-menadžment.

Poslednjih godina svoje interesovanje usmerava na repertoar kamerne muzike savremenih kompozitora.

Nakon osnovnih studija u rodnoj zemlji, usavršavanje je nastavila u Belgiji, Nemačkoj i Švajcarskoj.

Erato živi u Solunu, u Grčkoj, često putuje i nastupa na koncertima, festivalima, muzičkim projektima i takmičenjima širom sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.