U trendu

Tribina kompozitora od 6. do 10. oktobra u beogradskom SKC-u

BEOGRAD – Jubilarno, 30. izdanje „Tribine kompozitora“, najznačajnijeg festivala savremene muzike kod nas, biće održano od 6. do 10 oktobra u beogradskom Studenstkom kulturnom centru.

U okviru sedam koncerata tokom pet festivalskih dana biće predstavljeno 46 dela, uglavnom kamerne muzike, za različite kombinacije instrumenata, sa ili bez elektronike, za manje sastave, ali i najnovija ostvarenja za gudački orkestar i soliste.

Zastupljena su dela autora svih generacija, od već afirmisanih i domaćoj publici poznatih imena, do najmlađe generacije domaćih stvaralaca.

Među stranim autorima, na programu će se naći dela kompozitora iz Slovenije, Finske, Italije, Rusije, Nemačke, Belgije, Bosne i Hercegovine i Belorusije.

Nastupiće najistaknutiji domaći ansambli posvećeni interpretaciji savremene muzike koji svake godine prezentuju najveći deo programa, Metamorfozis i Gradilište, a kompozicije za gudački okestar izvešće ansambl Trinaest gudača uz dirigenta Ivana Markovića i soliste Borislava Čičovačkog, Sašu Mirkovića i Srđana Sretenovića.

Pored njih nastupiće i „Beogradski trio“, „Aratos trio“, kao i mnogobrojni solisti, a festival će biti otvoren nastupom ansambla četiri kontrabasa „Baš Ćorus“ (Slovenija), pod umetničkim rukovodstvom kontrabasiste Zorana Markovića.

Festival će biti otvoren i zatvoren kompozicijama Isidore Žebeljan a na poslednjoj večeri biće premijerno izvedena kompozicija nedavno preminulog profesora Srđana Hofmana koji je jedan od osnivača i prvi selektor Tribine kompozitora.

Međunarodna tribina kompozitora se održava uz podršku Fonda za kulturna davanja Sokoja i Ministarstva kulture RS Detaljan program je dostupan na stranici Udruženja kompozitora koji je i osnivač manifestacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.