U trendu

Tribina na temu „Knjiga u javnosti“

BEOGRAD – Na tribini održanoj na Platou „Branko Miljković“, čiji je moderator bio Branislav Đorđević, urednik kulturne rubrike Večernjih novosti danas je vođen razgovor na temu „Knjiga u javnosti“

O temi koja veoma zanima novinare kulturnih rubrika koji prate knjigu i izdavaštvo u pisanim i elektronskim medijima, vladalo je veliko interesovanje, iako organizatori nisu smatrali da je to naročito zanimljiva tema pa su mesto održavanja menjali dva puta.

U polemici koja je bila veoma dinamična učestvovali su urednici kulturnih rubrika Marija Đorđević („Politika“), Dragan Jovićević (NIN) i Radoman Kanjevac (Radio Beograd 2).Razgovaralo se koliko medijskog prostora dobija knjiga, da li je vestg o nekoj knjizi reklama ili korisna inforfmacija,

Svi učesnici su se složili da većina medija, posebno elektornskih uopšte nema prostora za knjige, a ako se na TV ekranu pojavi neki nov naslov onda je to najčešće plaćena reklama.

Posebno mesto u polemici je zauzeo položaj kritičara koji ne kriju da neće ni da napišu ni da govore o nekoj knjizi koja im se ne sviđa pa bi morali da daju negativnu ocenu. Pominjalo se prisustvo korupcije, želje nezameranja, nekvalifiukovanosti onih koji se samoproglase za kritičare na blogovima i pitanje finasiranja da se štampaju loše knjige.

Učesnici se nisu mogli složiti ni oko pitanja da li je previše, ili premalo tekstova o knjigama u medijima, ali je zajednički zaključak bio da treba naći pravu meru.

Na pitanje medijatora Đorđevića kako gledaju na prisustvo poezije u javnosti, Kanjevac je tvrdio da postoji želja čitalaca da čuju poeziju što je potvrdio nastup Radio Beograda na Kolarcu. On je kazao da veruje u budućnost poezije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.