U trendu

Trijenale svetske arhitekture

Sedmo beogradsko trijenale svetske arhitekture, koje se održava u „Paviljonu Cvijeta Zuzorić“, donelo je vredne priloge o stanju aktuelne arhitektonske prakse u svetu. To, međutim, nije sve: sveobuhvatnost ovog trijenala ukazaće i na mesto naše arhitekture u savremenim okolnostima. Obimna postavka nazvana „Iznad svetlosti“ obuhvata značajna ostvarenja na polju arhitekture koje publika ima prilike da vidi reprodukovane na 227 postera.

Tu su čuveni projekti: „Aurovile“ (Indija), „Kurtiba“ (lep brazilski ekološki grad), „Vilanov“ (varšavska urbana harmonizacija), 88 zgrada koje su obeležile prethodna beogradska trijenala, radovi naših i stranih, mladih i poznatih arhitekata…

Priprema ove izložbe trajala je, kako kažu sami organizatori, gotovo dve godine, a osnovna želja bila je da se pokažu najzanimljivija arhitektonska ostvarenja iz celog sveta. Tako je Beograd dobio malu retrospektivu svetske arhitekture u poslednjoj i pretposlednjoj deceniji 20. veka.

Publika Trijenala susrešće se sa projektima istaknutih islamskih arhitekata koji dolaze iz Jordana, Tunisa, Pakistana i Turske, kao i njihovih kolega iz Mađarske, Kine, Makaua, i radovima naših arhitekata, Petra Arsića i Miodraga Mitrovića, koji rade i žive u Americi, kao i sa radovima Ivana Radijema, koji dolazi iz Graca.

Ovaj događaj inače je uvršćen u vodeće događaje na polju arhitekture u svetu prema odluci Svetske asocijacije arhitekata.

Beogradsko trijenale, između beogradskih termina, obilazilo je svet i bilo održavano u Beču, Singapuru, Njujorku, Parizu, Milanu, Buenos Ajresu… Verovatno će i posle ovog beogradskog dalje nastaviti da upoznaje svet sa najvišim rezultatima naše arhitekture.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.