U trendu

U Ćupriji počela književna manifestacija 'Matićevi dani'

U Ćupriji je danas počela 40. književna manifestacija „Matićevi dani“, posvećena akademiku Dušanu Matiću, rodjenom u tom gradu.

Direktorka ćuprijske biblioteke Ljiljana Djordjević istakla je da ta ustanova i opština Ćuprija već četiri decenije ne dozvoljavaju da se zaboravi Matićevo stvaralaštvo.

„Pored podsećanja na život i rad Dušana Matića, cilj manifestacije je promovisanje i afirmacija mladih poetskih stvaralaca. Želja nam je da mladi pesnici svoju prvu nagradu i prvi značajan aplauz dobiju u Ćupriji i da tako osnaženi krenu putem uspeha i dokazivanja na književnom nebu Srbije ali i šire“, rekla je Djordjević na otvaranju manifestacije na gradskom trgu.

Ona je istakla da je za četiri decenije postojanja, na manifestaciji učestvovalo više stotina stvaralaca iz oblasti kulture i umetnosti.

Matićeve dane otvorio je predsednik opštine Ćuprija Jovica Antić, ukazavši na dugu tradiciju i veliki značaj manifestacije.

„‘Matićevi dani’ su dani kulturnog stvaralaštva, dani estetike, dani nečega lepog što smo u ovo vreme kovida zaboravili. Zato ovu manifestaciju treba da negujemo i poštujemo“, rekao je Antić.

Svoje sećanje na prethodne manifestacije evocirao je pesnik Radomir Andrić, dugogodišnji član žirija za dodelu „Matićevog šala“.

„Matić je bio jedan od rodonačelnika srpske moderne, i to ne samo u poeziji, već i na filmu, u pozorištu i slikarstvu“, rekao je Andrić.

On je istakao da je „Matićev šal“ za četiri decenije postojanja dao neke od najlepših zbirki pesama, a većina njegovih dobitnika danas je u „samom vrhu srpske savremene poezije“.

Na trgu u centru grada danas je priredjena izložba fotografija pod nazivom „Sećanje“ sa „Matićevih dana“ održanih tokom prethodnih 40 godina.

Manifestacija traje do 13. septembra, kada će biti dodeljena nagrada „Matićev šal“ najboljem mladom pesniku do 27 godina za prvu knjigu pesama.

Nagradjeni pesnik dobija ručno pleteni unikatni Matićev šal, plaketu i novčanu nagradu.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i informisanja i opština Ćuprija.

Produkcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji sufinansira Opština Ćuprija. Izneti stavovi ne predstavljaju nužno zvaničan stav Opštine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.