U trendu

U konkurenciji 11 ženskih filmova na festivalu u Sarajevu

SARAJEVO – Sarajevo film festival saopštio je danas da je 11 filmova u konkurenciji za njegovu „Specijalnu nagradu za promicanje rodne ravnopravnosti“, koja je posvećena debitantskim ostvarenjima autorki.

Festival je nagradu uspostavio prošle godine kao nastavak aktivnosti za doprinos uspostavi jednakopravnosti žena u filmskoj industriji, a u konkurenciji su ostvarenja rediteljki iz različitih festivalskih selekcija: Takmičarskog programa – igrani film, Takmičarskog programa – dokumentarni film, Kinoskop, Kinoskop surial i Suočavanje s prošlošću.

Kako je najavljeno, u konkurenciji su „Šest sedmica“ rediteljke Noemi Veronike Sakonji, „Pomračenje“ Nataše Urban, „Dnevnik hristove nevjeste“ Marte Smerečinske, „Veće od traume“ Vedrane Pribačić i „Izlijeganje“ Hane Bergholm.

Tu su i „Huesera“ Mišel Garza Cervera, „Najgori“ Lise Akoke i Romane Gueret, „Ogrtač od dragulja“ Natalije Lopez Galjardo, „Poslije sunčanja“ Šarlot Vels, „Ratni poni“ Đine Gamel i Rajli Kio i „Sanjam električne snove“ Valentine Maurel.

U žiriju za „Specijalnu nagradu za promicanje rodne ravnopravnosti“ 28. Sarajevo film festivala, koji će biti održan od 12. do 19. avgusta, su redateljice Marta Popivoda i Selma Spahić i producent i scenarista Miguel Valverde.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar