U trendu

U novom Kaleidoskopu kulture 400 umetnika iz 40 zemalja u NS

NOVI SAD – Kaleidoskop kulture, najbolji evropski brend u oblasti kulture, doživeće peto i do sada najznačajnije izdanje, od 1. septembra do 7. oktobra u Novom Sadu, najavljeno je danas na konferenciji za medije u Novom Sadu.

Direktor Fondacije „Novi Sad Evropska prestonica kulture“ Nemanja Milenković, kaže da je ono što je Novi Sad do sada mogao samo da sanja sada je počeo i da živi.

„Novi Sad ima strategiju razvoja kulture koja je dugoročna i na desetogodišnjem nivou.I sama programska knjiga je izašla kao potreba dubokog promišljanja.Ova strategija ostaje kao legat i u sebi nosi sve ono što jedna prestonica kulture treba da radi. Te 2015.godine bili su poražavajući rezultati o saradnji domaćih umetnika sa međunarodnom scenom,bilo je nedovoljno prostora za kulturu.Mi sada imamo mrežu kulturnih stanica i distrikt,saradnju institucija kulture sa vaninstitucionalnom scenom,imate konkurse za stvaralaštvo mladih.To je čitav set stvari koje upoznajemo kroz četiri dana otvaranja.Kroz pet nedelja imamo pet različitih vrsta umetnosti“ kaže Milenković.

Već na otvaranju, najvećom smotrom umetničke produkcije u ovom delu Evrope, kroz pet platformi umetnosti, od 1. do 4. septembra biće predstavljeno oko 400 umetnica i umetnika iz gotovo 40 zemalja sveta.

Otvarajućii vrata industrijskog nasleđa Distrikta, na zgradi Fabrike biće postavljena jedna od najvećih interaktivnih instalacija u Evropi „Autokorekt”, delo arhitektonskog umetničkog kolektiva „Karkatag”, dobitnika prestižne nagrade „The Oxford Samuel Beckett Theatre Trust”.

„U pitanju je instalacija koju čini robotizovani i automatizovani sistem mašina i uređaja, koji svojim medijskim sadržajima i kretanjem stvaraju koreografiju – specifični ples na fasadi, transformišući zgradu Fabrike u scenu, prolaznike i korisnike zgrade u deo tog ekosistema“, kazao je član umetničkog kolektiva „Karkatag“, Marko Dimitrijević.

Primenjena umetnost biće predstavljena izložbom scenskog dizajna, koju predvodi svetski priznat kolektiv „Numen for Use“ koji će premijerno u Novom Sadu postaviti svoju instalaciju „Tape“.

„Publika će moći da se upozna i sa projektom Common koji se bavi modernističkim nasleđem u Rijeci, Skoplju i Novom Sadu. Svoje prakse predstaviće neki od vodećih autora sa prostora bivše Jugoslavije, koji deluju na poljima scenskog dizajna, a među kojima su dizajner i scenograf Sven Jonke, arhitekta Miodrag Kuč i drugi“ istakla je umetnička direktorka Bijenala scenskog dizajna, Mia David.

Nedelja vizuelne umetnosti obuhvatiće čak 22 izložbe i 12 filmskih projekcija, poput novih filmova „Komedija na tri sprata“, u kom igraju poznate srpske glumice Vesna Trivalić i Seka Sabljić, „Ala je lep ovaj svet“ sa Anđelkom Prpić u glavnoj ulozi.

I dok će izložba radova najboljih svetskih mladih fotografa iz čak 36 zemalja sveta biti pored Gvožđare, više od 25 najznačajnijih novomedijskih umetnika Srbije, predvođeni velikim imenima poput Vladimira Lalića, Dorijana Kolundžije i Gorana Despotovskog, predstaviće se svojim radovima u obnovljenim prostorima Biroa i Skladišta.

Pored gostujućih slikara iz Francuske i Austrije, vrata reprezentativnih obnovljenih ateljea otvoriće i tri evropski priznata umetnika iz Novog Sada -Petar Mirković, Tadija Janičić i Boris Lukić.
Književni program, upotpunjen radionicama, stručnim konferencijama i tribinama iz oblasti pet vrsta umetnosti, upotpuniće četiri dana otvaranja pred predstojećih pet različitih umetničkih nedelja Kaleidoskopa kulture.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar