U trendu

U Parizu danas otvaranje izložbe o Maneu i Degau

U pariskom muzeju Orse (Orsay) danas će biti otvorena izložba posvećena radovima dva velika slikara sa različitim stilovima – Eduaru Maneu (Edouard Manet) i Edgaru Degau (Degas), saopštio je muzej.

Izložba koja će trajati do 23. jula, prikazaće dela umetnika koji su bili dve velike figure umetničke scene krajem 19. veka i naglašava njihove veze i različitosti, zajedničke karakteristike i suprotnosti.

Mnoga predstavljena dela iznose priču o samim slikarima, i o njihovom odnosu.

Mane i Dega na prvi pogled izgledaju kao da su slični slikari. Posećuju ista mesta, sastaju se sa istim ljudima, slikaju su scene u kafeima, na ulici ili na konjičkim trkama. Ipak, njih dvojica su potpuno različiti slikari kada je u pitanju umetnost.

Mane je preteča impresionizma i nezavisan, odbijajući akademske kodove, ignorišući modu svog vremena. Svojim slikama i izborom tema Mane se navikao na skandale, redovno je šokirao svet umetnosti svog vremena.

Dega se s druge strane pridružio redovima mladih avangardnih umetnika. Raznolikost i bogatstvo njegovih tema i njegovih tehnika rada svedoče da umetnik nikada ne može biti potpuno kategorisan. Ipak, ostaje veoma blizak impresionistima i njihovim salonima.

Njih dvojica su bili prijatelji, uprkos njihovim različitostima i rivalstvu.

Eduar Mane (1832-1883) francuski je slikar čiji je rad inspirisao impresioniste, ali je sam odbio da bude svrstan u taj pokret. Njegov veliki uticaj na francusku umetnost i uopšte na razvoj moderne umetnosti, formiran je zahvaljujući njegovom portretisanju svakodnevice, upotrebom jednostavnih i jasnih boja i žive slikarske tehnike.

Edgar Dega (1834-1917) francuski je slikar, graver, vajar, fotograf, prirodnjak i impresionista. Iako je Dega jedan od osnivača grupe impresionista, njegov rad je toliko raznolik u svojim temama i praksi da im se ne pridružuje u njihovim najpoznatijim crtama. Njegov avangardizam je tada zbunjivao kritičare i istoričare umetnosti, koji su i danas u sporu kojem umetničkom pravcu Dega pripada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar