U trendu

UK Parobrod: Otvoren konkurs za nagradu „Aleksandar Deroko“

BEOGRAD – Ustanova kulture „Parobrod“ objavila je konkurs za bijenalnu nagradu „Aleksandar Deroko“, ustanovljenu 2021. i dodeljuje se drugi put sa ciljem da podstakne umetničko stvaralaštvo na Opštini Stari grad.

Izbor dobitnika odnosi se na delo objavljeno ili realizovano u protekle dve godine, od aprila 2021. do aprila 2023.

Akademik Aleksandar Deroko (1894 – 1988) bio je arhitekta, umetnik, pedagog, naučnik, jedna od najznamenitijih ličnosti Beograda.

Za nagradu mogu konkurisati pojedinac ili grupa autora projekta iz oblasti arhitekture i urbanizma na Opštini Stari grad.

Projekat može biti samo idejni, kao i već realizovan, a u izbor ulaze obnove fasada, projekti kuća, zgrada, parkova, spomenika, kao i arhitektonske celine na Opštini.

Takođe mogu konkurisati i autori izložbe ilustracija, crteža, slika ili grafika čiji su radovi bili predstavljeni u relevantnoj kulturnoj instituciji (galeriji, muzeju, kulturnom centru…) na Opštini Stari grad, kao i autori monografija koje se odnose na istoriju, umetnost i kulturno nasleđe na Opštini ili su posvećene istaknutoj ličnosti koja je živela na Opštini Stari grad.

Za nagradu se mogu prijaviti državljani Republike Srbije, kao i strani autori.

Članovi žirija su akademik Branislav Mitrović, profesor na Arhitektonskom fakultetu, ilustrator Rastko Ćirić, profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti, istoričarka arhitekture Marina Pavlović, zamenica direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i istoričarka umetnosti Marija Pavlović, direktorka UK „Parobrod“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.