U trendu

Ukaj: Bogdan Diklić je bio najbolji u filmu „Gori vatra“

SARAJEVO – Glumac Alban Ukaj rekao je danas da film „Teri i Lokita“, koji je na programu Sarajevo film festivala (SFF), govori o deci koja pokušavaju da nađu malo dostojanstva i slobode u surovom svetu.

Prilikom susreta sa novinarima na SFF-u, Ukaj je rekao da u filmu „Teri i Lokita“ belgijskih reditelja Žan Pjera i Luka Darđema, koji se nalazi u „Open er“ programu Sarajevo film festivala, igra na francuskom jeziku šefa kuhinje Albanca, koji diluje drogu uz pomoć dece.

Za ulogu u „Teriju i Lokiti“ Ukaj je naporno učio francuski, ali priznaje da je posle dva preležana kovida gubio fokus, da je sutradan zaboravljao prethodno naučeno i da je iskustvo bilo frustrirajuće.

„Zabranili su i momku na recepciji da priča sa mnom na engleskom i na snimanju je sve moralo biti na francuskom“, prisetio se Ukaj.

Sticajem okolnosti u predstojećoj kriminalističkoj mini seriji „Kotlina“ Ukaj glumi Francuza.

„Srećan sam što prvi put u Bosni i Hercegovini radimo krimi dramu. To je dobar početak, vidi se da imamo potencijal. U Srbiji su prošle godine snimili 36 serija, a ovo je naša prva nakon četiri godine“, primetio je glumac.

Ukaj je dodao da je šteta što bosanskohercegovački glumci ne snime nijednu, dok kolege iz Beograda urade i po tri mesečno, i nada se da će se stvari promeniti na bolje od kada je BH telekom stao iz serijske produkcije, kao u slučaju „Kotline“.

Prisetio se da mu je godinu dana po dolasku iz rodne Prištine u Sarajevo, gde je upisao glumačku akademiju, prvi film bio „Gori vatra“ (2003) Pjera Žalice i da je prve kadrove podelio sa glumcem Bogdanom Diklićem.

„Nisam spavao čitave noći. Spustio sam se iz sobe na recepciju. Pored mene stoji lik, dajem mu ključ jer sam mislio da tu radi. A bio je to Diklić! U kombiju me potom gledao čitavo vreme, a ja sam pokušavo da izbegnem bilo kakav kontakt“, nasmejao se Ukaj.

Prema njegovim rečima, na snimanju mu je Diklić bio velika podrška znajući da je prvi put pred kamerama, i kad bi pravio greške, stariji kolega bi mu samo rekao: „Ne brini, ovo je film. Ponovićemo“.

Ukaj je ocenio da je Diklić u „Gori vatra“ ostvario jednu od svojih najboljih uloga.

Kao pevač je sarađivao sa muzičkim projektom Bašeskija end Edvard Ikju, što se može čuti u pesmi „Blackbird“, i ističe da je „poezija najveće ljudsko dostignuće, na neki način“.

„Mi na Balkanu imamo više pesnika nego čitalaca. Poezija je moja religija, moja hrana. Nisam dobar sa jogom. Poezija je moja meditacija“, istakao je Ukaj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar