U trendu

Umetnički program Olimpijskih igara

Još od svojih početaka, Olimpijske igre nisu predstavljale samo sportski događaj – u Staroj Grčkoj one su bile i smotra umetnosti, čiji su vrhunac predstavljale premijere antičkih tragedija i satirskih drama. I danas sastavni deo sportske manifestacije čine umetnički programi, obilato začinjeni i onim što može da se smesti u kategoriju zabave.

Olympic Arts Festival trajaće uporedo sa Zimskim olimpijskim igrama u Solt Lejk Sitiju, a na programu će biti preko 60 koncerata i baletskih, operskih i pozorišnih predstava i performansa, uz preko 60 izložbi. Repertoar umetničkog festivala, koji traje od 1. februara do 16. marta, krajnje je „šaren“ i, očigledno, pokriva široku paletu ukusa i interesovanja.

Nekoliko predstava koje kombinuju moderno plesno pozorište i sportske discipline događaji su koje organizatori posebno ističu. Među njima se izdvaja predstava o životu slavne atletičarke Florens Grifit Džojner, u izvođenju američe trupe Alvin Ailey, kombinacija atletike i modernog plesa, kao i projekat trupe Pilobus Dance Theatre, koja kombinuje balet i akrobatske veštine.

Muzički program će obuhvatiti nastupe pop i džez muzičara, ali i zadovoljiti klasično nastrojenu publiku nizom simfonijskih izvođenja i opera. U filmskom programu će se naći dokumentarni filmovi o Olimpijskim igrama, ali i nova verzija filma E.T. Stivena Spilberga, obogaćena kompjuterski generisanim efektima i digitalno obrađenim zvukom.

Među izložbama koje organizatori nude brojne su posvećene istoriji olimpizma – od grčkih vaza do eksponata sa igara održanih u nacističkoj Nemačkoj. Takođe, vizuelni deo umetničkog festivala okupiće i brojne moderne umetnike, od kojih se izdvaja Dale Chihuly, američki umetnik koji radi skulpture od stakla.

Korisna adresa:

  • Olympic Winter Games 2002
  • Olympic Arts Festival 2002

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.