U trendu

Umetnost i genetski inženjering

Marvin Heiferman i Carole Kismaric, vlasnici njujorške izdavačke kuće „Lookout“ su, pre više od godinu dana, došli na ideju da naprave neku vrstu umetničkog projekta vezanog za najnovija dostignuća nauke na polju genetike. Ideja je još više osnažena vestima koje su se ticale dekodiranja mape ljudskog genoma. Naslovi koji su prosto preplavili medije bili su snažan podstrek i inspiracija za ovaj duo. Kao rezultat svega nastala je izložba „Raj danas: Slike genetske revolucije„, otvorena od 09. septembra do 28. oktobra u njujorškom „Exit Art“ centru.

Marvin i Carole su pripremajući izložbu proučili gomilu materijala vezanog za genetiku i pokrenuli projekat nadajući se da će jednu opšteprisutnu i neverovatno značajnu temu približiti ljudima koji će posetiti „Exit Art“ centar.

Na izložbi će se pojaviti radovi 39 umetnika, koji upućuju na posledice razvoja genetike bile one dobre ili loše. Njihovi radovi nemaju nameru da daju konačne sudove, već da samo izazovu reakciju i polemiku, kao i da čitav korpus tema i ideja približe ljudima kojima je ova oblast strana ili čak zastrašujuća.

Na slikama, skulpturama, fotografijama i interaktivnim i online projektima biće apsolvirane teme privatnosti, zdravlja, hrane, rase i reprodukcije. Jedna od 5 postavljenih kompjuterskih instalacija jeste delo fotografa Nancy Burson i nosi naziv „Mašina za ljudske rase„. U pitanju je interaktivna foto-kabina koja posetiocima omogućuje da skeniraju svoje lice, da bi zatim kompjuter transformisao lik u 5 rasnih varijacija: afričku, azijsku, belu, latino i istočno indijsku. U katalogu projekta stoji da nas umetnik podseća da ne postoji gen odgovoran za rasu i da su svi ljudi najmanje 99,9% isti. Ova instalacija pripada prvom odeljku izložbe koji je posvećen mapi ljudskog genoma. Vezana za ovaj motiv je i 1,8 metara visoka skulptura fragmenta DNA odgovornog za pojavu i razvoj raka.

Druga sekcija izložbe je posvećena uticaju biotehnologija na biljni i životinjnski svet. U ovom odeljku vizuelno dominira 2,1 metar visoka mermerna skulptura Bryan-a Crockett-a koja nosi naziv „Onkomiš“/(„Oncomouse“) i predstavlja genetski mutiranog glodara razvijenog u svrhe istraživanja raka.

Vrlo je interesantan i rad Eduard-a Kac-a pod nazivom „Postanje“ inspirisan biblijskom Knjigom Postanja. Kada neko poseti sajt na adresi http://genesis.itaucultural.org.br/live.html aktivira se svetlost u komori sa živim bakterijama koje pod uticajem svetlosne energije rastu, pri čemi posetioci mogu da preko kompjuterskih monitora i projektora prate čitav proces.

Pored umetničkih radova, posetioci će se susretati i sa čisto naučnim činjenicama: u izložbenom prostoru će moći da vide žičani model molekula DNA, kao i da dobiju dokumentaciju o mapi ljudskog genoma u štampanom obliku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.