Underground Emira Kusturice otvara 32. Trst filmski festival

TRST – Antologijski film „Underground“ Emira Kusturice iz 1995. godine otvoriće 21. januara 32. Trst filmski festival koji će se održavati onlajn na platformi “Mymovies” do 30. januara, javili su organizatori ove tradicionalne smotre sedme umetnosti.

Nakon prethodnih izdanja posvećenih Berlinskom zidu i ponovnom ujedinjenju Nemačke, film “Podzemlje” koji je osvojio Zlatnu palmu u Kanu 1995. je još jedan korak ka stalnoj težnji festivala da zadrži sećanje na najvažnije trenutke srednjeistočne Evrope čija istorija živi kroz film, kako smatraju iz direkcije festivala.

Umetnički direktori Fabricio Grosoli i Nikoleta Romeo izjavili su da ovaj fokus na 30. godišnjicu balkanskog rata (1991/2021) je projekat godinama u nastajanju.

„Pandemija nas je primorala da odložimo tu godišnjicu, jer mnogi filmovi koje želimo da prikažemo postoje samo u 35 milimetara, što je nemoguc?e prikazivati u onlajn formatu”, otkrili su Grosoli i Romeova.

“Zato smo odlučili da odložimo događaju nadi da će biti zakazan za proleće 2021, jer se činilo ispravnim da se tako važnoj godišnjici pristupi ozbiljno u organizaciji što je pođednako važno za njeno svečano otvaranje, koje je sada neizvodljivo”.

Izbor je onda mogao pasti samo na ikonični, legendarni film “Underground” kao prava “nadrealna, anarhična basna koja ‘izmišlja’ raspad Jugoslavije u Kusturičinom revolucionarnom stilu”, navode umetnički direktori.

„Kao deo ove prilike, drago nam je što c?emo uručiti nagradu Eastern Star 2021 nezaboravnom protagonistu filma Mikiju Manojloviću“, objavili su oni, što predstavlja veliku čast za srpsku kinematografiju.

Nagrada je osnovana da istakne ličnosti u svetu kinematografije čija je karijera izgradila mostove između Istoka i Zapada.

Na počasnoj listi su ranije bile i glumice Monika Beluči, Iren Žakob, makedonski reditelj Milčo Mančevski, Rade Šerbedžija i poljska glumica Kasia Smutniak.

Kako dalje iostiču, ove godine nagrada ide sjajnom glumcu koji je osvojio nagradu zahvaljujući saradnji sa Kusturicom u kultnim ostvarenjima, osim “Podzemlja” i “Otac na službenom putu”, “Crna mačka, beli mačor”, koji nadmašuje granice Jugoslavije, radeći sa rediteljima poput Fransoa Ozona (“Ljubitelji zločina”), Đulijana Montalda (“Demoni Sankt Peterburga”) i Sema Garbarskija (“Irina Palm”, što mu je donelo nominaciju za Evropsku filmsku nagradu).

Pored ovog pogleda u prošlost, na 32. izdanjučuvenog festivala u Italiji, u takmičarskom programu surazličiti formati filmova – dugometražni, kratkometražni i dokumentarni, kao i sekcije “Art & Sound” i nagrade Corso Salani.

Sa svim pratećim događajima, festival u Trstu će imati sadržaj odbarem 50 naslova, koji će svi biti dostupni na “Mymovies” servisu.

Osnovan uoči pada Berlinskog zida, Filmski festival u Trstu je vodeći italijanski festival filma Srednje i Istočne Evrope.

Već 32 godine pruža italijanskoj i zapadnoj javnosti poseban uvid u svet kinematografije i stvaraoce koji su inače retko ili gotovo nikada istraživani i promovisani široj publici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.