U trendu

UNICEF otvorio aukciju NFT tokena za pomoć deci

BEOGRAD – UNICEF je danas predstavio specijalnu kolekciju jedinstvenih digitalnih NFT tokena i započeo onlajn humanitarnu aukciju u kriptovaluti Eterijum blokčejn za pomoć deci sa smetnjama u razvoju.

Izložba je povodom obeležavanja 75 godina rada UNICEF-a otvorena u galeriji Ozon, a NFT – Non Fungible Token – biće izloženi do 11. decembra, saopšteno je iz tog fonda Ujedinjenih nacija.

Onlajn aukcija napravljena je uz ekspertsku podršku ECD i MVP Workshopa a početna cena svakog NFT-a je jedan eterijum.

„Onlajn aukcija odvija se na stranici https://donacije.unicef.rs/nft/, a UNICEF poziva sve firme i ljude dobre volje koji trguju kriptovalutama i poseduju ih da se nadmeću i tako pomognu deci sa smetnjama u razvoju“, navodi se u saopštenju.

Prihod od prodaje biće upotrebljen za nabavku asistivne tehnologije koja pomaže deci sa smetnjama u razvoju da povećaju svoje sposobnosti i veštine.

Na aukciji je 15 NFT-ova, sa motivima uspešnih igara domaće scene razvoja igara, koje je obezbedila Asocijacija video igara Srbije, adaptiranim motivima sa murala umetnika okupljenih oko Runaway fondacije, te posebnim foto-momentima iz svetske sportske karijere UNICEF-ovih nacionalnih ambasadora – Ane Ivanović i Aleksandra Saše Đorđevića.

Jedinstveni digitalni token predstavlja originalan, unikatan i nezamenjiv zapis digitalne imovine sačuvan na blokčejn mreži.

Vlasništvo NFT tokena pripisuje se kriptoadresi na kojoj se token nalazi, a podaci poput cene, istorije transakcije i vlasništva ostaju zauvek sačuvani i dostupni na blokčejn mreži.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova izjavila je da su inspiracija za NFT aukciju poznate UNICEF-ove čestitke koje već dugo prenose poruke solidarnosti sa decom sveta.

„Uz pomoć umetnika, gejmera i tehnoloških lidera, te UNICEF-ovih nacionalnih ambasadora osavremenili smo početnu ideju prodaje motiva radi prikupljanja donacija za decu i kreirali jedinstvenih 15 NFT-ova. Tehnološke inovacije imaju veliki potencijal u stvaranju boljih uslova života za decu i zato smo se odlučili na ovaj iskorak – prvu UNICEF-ovu aukciju u kriptovaluti u regionu“, rekla je ona.

Specijalna kolekcija UNICEF-ovih jedinstvenih digitalnih tokena obuhvata radove uličnih slikara Dejana Ivanovića, Mihajla Prostrana, Nikole Gajića, Nikole Mihajlovića i Andreja Josifovskog, koji su svoje radove naslikali tokom Runaway festivala ove godine.

Na tokenima su i motivi domaće scene razvoja igara, iz studija Demagog, Yboga, COFA Games i Kerber Games koji su donirani u saradnji sa SGA, kao i foto-momenti UNICEF-ovih nacionalnih ambasadora.

Podršku realizaciji ovih dela pružili su i Grad Beograd, ustupanjem pokretnih dizalica, te kompanija Boje, koja je donirala farbu za rad umetnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.