U trendu

Uskoro Apokalipsa!

Apokalipsa će se desiti 23. septembra u londonskoj Kraljevskoj akademiji. Pod tim nazivom će biti otvorena izložba koja ima podnaslov „Lepota i užas u savremenoj umetnosti“. Projekat je inspirisan dolaskom novog milenijuma i biblijskom pričom o sv. Jovanu Bogoslovu. Posetioci će moći da vide radove 14 umetnika, žanrovski veoma različitih. Slike, skulpture i video instalacije će „pokrivati“ široko polje motiva: od užasa genocida do lepota Utopije.

Kraljevska akademija očigledno ima nameru da ponovi ogroman komercijalni uspeh koji je imala sa izložbom „Sensation“, na kojoj su, između ostalih, publiku šokirala i braća Dino i Jake Chapman čije su devojčice-lutke umesto noseva i usta imale ženske i muške polne organe. Skandalozna braća će učestvovati i u „Apokalipsi“, ovaj put sa skulpturom u obliku kukastog krsta napravljenog od unakaženih ljudskih tela, delom koje izražava sav užas rata i genocida u 20. veku.

Još jedna skulptura koja će sigurno privući pažnju, delo je italijanskog umetnika Maurizio Cattelana i prikazuje Papu Jovana Pavla kako pada pogođen meteorom. Organizatori izložbe se ograđuju, ističući da nema ničeg profanog u ovom delu, jer je Maurizio istinski katolik koji je skulpturu stvorio u renesansnoj tradiciji prikaza svetaca u trenutku otkrovenja.

Među izlagačima će se naći i američki kralj kiča, Jeff Koons, koji je široj publici poznat po svom braku sa porno-divom Ćićolinom i seriji fotografija na kojima su njih dvoje pozirali. Među trinaest video-instalacija verovatno će se isticati rad Chrisa Cunninghama, video-umetnika koji je snimao za Bjork i Madonna-u, a po rečima organizatora, publiku će sigurno šokirati Nemac Wolfgang Tillmans, poznat po svojim okrutnim homoerotskim fotografijama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.