U trendu

Vanušić: Dvorci su nekada pripadali elitnoj kulturi Balkana

BEOGRAD – Virtualna konferencija „Dvorci Srbije – zaštita kulturne baštine“ održana je danas preko YouTube kanala medijske kompanije Color Media Communications, koja je i organizator događaja zajedno sa Ministarstvom kulture i informisanja.

Na konferenciji je bilo reči o očuvanju kulturne baštine, zaštiti i ulozi kulturnog nasleđa u savremenom turizmu i potencijalima za promociju turizma na više načina, o stanju u kojem su dvorci u Srbiji…
Sagovornici su bili značajni stručnjaci iz Ministarstva kulture, zavoda za zaštitu spomenika, konzervatori, turistički radnici, predstavnici domaćih i inostranih kulturnih institucija.

Moderator onlajn panela koji je trajao gotovo puna tri sata bila je Vanja Kovačev, media ekspert, ispred kompanije “Color Media Communications”, a u ime direktora i osnivača te medijske kuće Roberta Čobana.

Danijela Vanušić, v.d. pomoćnika ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju u uvodnom je izlaganju navela da su dvorci nekada pripadali elitnoj kulturi Balkana, da su pripadali periodu baroka i klasicizma, te da u tu grupu spadaju vile, konaci, kašteli.

Navela je i da u Srbiji ima 116 spomeničkih zdanja, od čega su dve trećine u relativno dobrom, a ostala trećina u dosta lošem stanju.

Cilj samog projekta je otkrivanje, povezivanje kulturnog nasleđa i kulturne baštine, i podizanje svesti za njihovo očuvanje.
Takođe, važno je imati na umu i razvoj turističkog i ekonomskog potencijala koji imaju dvorci i spomenici Srbije, naglasila je ona.

Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam istakao je da je celo područje puno tradicije, i da je neophodno izdignuti istoriju.

On smatra da privredna snaga donosi značajan prihod upravo na osnovu turizma zasnovanog na lepotama Srbije, pre svega obilasku dvoraca i upoznavanju spomenika kulture.

Ivanišević je dodao da se kapacitet turističkog potencijala mora povećavati kako se sprema post-kovid period, da ne budu više otvoreni samo za domaće goste po Srbiji, već da se nastavi ugostiteljstvo za turiste iz celog sveta.

Budžet sekretarijata za privredu i turizam ove godine je veći za 66%, kako je podvukao gospodin Ivanišević.

Nataša Pavlović, direktorka Turističke organizacije Vojvodine, smatra da je gostima iz drugih zemalja neophodno u ovom segmentu ponuditi pre svega – emociju, da osete pravu vrednost koju neosporno imaju dvorci i spomenici.

Ona je istakla da je cela zemlja puna prelepih dvoraca, a izdvojila je na vrhu sledeće dvorce – Fantast u Bečeju, Dunđerski u Čelarevu, Kaštel Panonija i Kaštel Ečka.
Sagovornici su se složili sa idejom da bi televizija kao najmasovnij i najmoćniji medij mogla da pruži svoj doprinos u promociji turizma ovog dela Srbije, prevashodno Vojvodine, putem mnogih zanimljivih priloga ili TV reportaža.
Pavlović je podsetila da su se na tim mestima snimali i domaći filmovi i serije (jedna od upečatljivih serijala je “Sva ta ravnica” i njen nastavak “Jagodići” kao celovit triptih) i da bi bilo idealno kada bi se u tom pravcu i nastavilo.

Na taj način su mesta u Vojvodini postala poznata i popularna, iako ne dovoljno razvijena, kakav je slučaj bio sa varošicom Baranda, koja je bila “glavni junak” serije “Vratiće se rode”, a kasnije se u tom mestu snimala i hit istorijska krimi priča “Senke nad Balkanom”.

Sneška Quaedvlieg Mihajlović, generalni sekretar kulturne organizacije “Europa Nostra”, složila se da bi TV serije doprinele razvoju turizma dvoraca, ali ne samo to, već i promocija preko kulturnih centara, institucija i škola, i naglasila da je ogromna mreža za te alate.

Bez dobre komunikacije i uključivanje što šire javnosti, nije lako realizovati toliki poduhvat, zaključila je Mihajlović.

Smiljana Novičić, savetnik za promociju kulturno-istorijskog nasleđa, puteva kulture i kulturnog turizma rekla je da su svi svesni koliko su danas dvorci zapušteni, a to se i dešava iz razloga što je pitanje svojine prilično nejasno i nedefinisano.

Zato se mnogi dvorci i objekti kulturnog bogatstva zemlje danas i ne rekonstruišu, ali se nada da će se sve to promeniti u veoma bliskoj budućnosti, i podvukla da sarađuju sa 120 lokalnih turističkih organizacija, gde su kulturno-istorijski spomenici uvek u ponudi.

Na onlajn događaju „Dvorci Srbije – zaštita kulturne baštine“ govorili su i Katrin Fodri, ataše za kulturu Francuske ambasade u Srbiji, Manuel Buar, savetnik za saradnju i kulturu, direktor Francuskog instituta u Srbiji, Jelena Filipović, arhitekta – konzervator viši stručni saradnik, Snežana Cvetković, istoričar umetnosti-muzejski savetnik, Jelena Borović Dimić, viši kustos, Vrnjačka Banja, Srđan Kovačević, Kastel Sćulhoff; prof. dr Hivzo Gološa, istoričar, Novi Pazar i mnogi drugi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.