U trendu

Vesele avanture srpskih vampira

Srpski pisac Ljubomir Damnjanović je, nažalost, prerano preminuo, a njegova dela su svetlost dana uglavnom videla u delovima, po fanzinima i časopisima. To polako biva ispravljeno, pa je našoj čitalačkoj publici postao, nakon romana "Vi što maštate o sreći", dostupan još jedan roman ovog autora vrednog pažnje, a to je "Malteški šišmiš".
Upoznajte Mitra Sarića. Njegov otac se nakon smrti povampirio. Njegov deda se nakon smrti povampirio. I tako unazad do Simeona, vanbračnog potomka knjaza Miloša. Ista sudbina čeka i samog Mitra, a otac ga upozorava da bi mu bolje bilo da što pre dobije naslednika, jer u toj porodici umiru ubrzo nakon tridesete. Da, Mitar redovno razgovara sa ocem. I sa dedom. I bacio je oko na lepu Videniju, najveću lepoticu u tri sela, na šta se njegovi preci kikoću, jer i Videnija nije baš obična devojka. Nije od njihove vrste, vampirske, ali nije baš ni obična seoska devojka, što će i Mitar ubrzo ustanoviti.
Prvi deo romana, "Deda, tata, i ostale ale i prikaze" prati Mitrove avanture od sukoba sa dedom koji previše juri suknje po okolini (a ne bi trebalo to da radi jer je zvanično mrtav), preko ženidbe, dobijanja dece i upokojavanja, nakon čega se, kao i preci mu, vraća kao vampir i nastavlja da bude sa ženom i decom koje obožava. Drugi deo, "Malteški šišmiš", prati Mitra u velikoj avanturi koja bi trebalo da pomogne celom vampirskom rodu, a naročito njegovoj porodici, pri čemu mu, između ostalih, pomažu i agenti Vučko Modlica i Dana Skalinada (ako vas njihova imena podsećaju na seriju "Dosije X", to je namerno – u romanu "Malteški šišmiš", šta god da vam se učini odnekud poznato, namerno je). U trećem delu pratimo Mitra, njegovu ženu Videniju i decu Radmilu i Marka kako pokušavaju da spasu svet – kakav bi to roman iz oblasti fantastike bio ako glavni junaci ni u jednom trenutku ne spasavaju svet? U trećem delu, takođe, roman neosetno klizi iz priče o vampirima i u vode alternativnih svetova.
Roman "Malteški šišmiš" je izuzetno duhovit i zabavan. Prilikom čitanja je moguće osetiti da se pisanju pristupilo sa velikom ljubavlju, ogromnim zadovoljstvom i uz puno zabavljanja. Autor je u roman ubacio manje-više sve što mu je palo na pamet da ubaci, a lakoća sa kojom je to učinio tako da se sve odlično uklapa – zadivljujuća je. Svaki od tri dela romana podeljen je na kratka poglavlja od kojih svako može da stoji kao samostalna priča, a ipak radnja teče sasvim glatko, nema nikakvih "šavova" niti zastoja. Ne bi trebalo pomisliti da je "Malteški šišmiš" samo luckasto neobavezno štivo o vampirima; to je, takođe, i veoma lepa knjiga o porodičnim odnosima. Likovi mogu da podbadaju jedni druge, da se sukobljavaju, ljute jedni na druge, ali im je porodica svima veoma važna i u ključnim momentima uvek će maksimalno podržati jedni druge; čak i u momentima sukoba i ljutnje, junaci članove svoje uže i šire porodice vole i ne oklevaju da im pomognu kad god je pomoć potrebna. Ma koliko paradoksalno zvučalo, porodični odnosi u ovoj knjizi o vampirima zaista će vas raznežiti.
"Malteški šišmiš" je roman koji bi se dopao onima koji vole priče o vampirima, onima koji vole fantastiku, svima koji vole dobru knjigu i svakome ko uživa u tome da se od početka do kraja čitanja smeje. Tople preporuke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.